— Ojsann. Helsike.. Hørte du det?

Bergenseren Niklas Minken sitter på et mørkt hotellrom i Mexico og snakker med bt.no. I bakgrunnen fyker vinden så kraftig at lyden bærer helt til Norge. Gjenstander flyr gjennom luften, vannet siver inn på hotellrommet og flere ruter er knust.

Nedgradert til kategori 3

— Strømmen er gått fordi alle ledninger er revet ned. Vi prøvde å gå en tur ut rundt midnatt, men ble jaget inn av militære styrker. Alle turister er nå samlet på hoteller i den gamle bydelen fordi den ligger høyest over havet. Nå er vi på rommene våre og venter, sier Minken.

Se video fra Mexico

Se video fra Jamaica — Aldri opplevd maken

Han og de tre kameratene Sam Ljung, Hans Petter Hongset og Øyvind Marthinussen, har vært i Mexico i en uke. Etter at det ble kjent at en orkan var på vei har de prøvd å kjøre sydover der det var varslet minst vind, men nå har de gitt opp å komme videre. Orkanen er bare få timer unna.

— Vi har tatt de forholdsreglene vi kunne ta. Egentlig skulle vi ha vært ute på noen øyer nå. Det er vi ekstremt glad for at vi har unngått. Hotellrommet ligger også slik til at ingen vinduer vender mot der orkanen kommer inn, sier Minken.

Likevel frykter han det som kommer.

— Vi er redde. Klart det. Selv om orkanen ennå ikke er kommet, er været så ille at jeg aldri har opplevd maken, sier Minken mens vinden brøler i bakgrunnen.

Kaos

Kameratene tenker også mye på lokalbefolkningen som er mye verre stilt enn dem. Det hersker kaos i byen og tjorer fast hus og båter.

— Da vi var ute i går så vi hvordan de prøvde å sikre eiendelene sine. Vannet er ventet å stige fem meter i området og da vil mye bli ødelagt. Vi skulle liksom prøve å ligge litt på stranden, men det var ikke så gøy når vi så hvordan de hadde det, sier han.

Innbyggerne i grenseområdet mot Belize forberedte seg i går på orkanen, og det samme gjorde befolkningen i Mexicos lille naboland i sør, ifølge Aftenposten.no.

– Hvis orkanen treffer slik det er spådd, frykter vi store flommer i hele landet, noe som kan føre til epidemier og mangel på rent vann, sier Kjell Einar Vestli som er stedlig representant for Norges Røde Kors i Belize til NTB.

Orkanen Dean tiltok natt til tirsdag i styrke, og ble oppgradert til høyeste kategori som er fem. Nå står Mexico og Belize for tur.

Monsterstormen hadde i morgentimene tirsdag direkte kurs for Yucatán-halvøya i Mexico, med store nedbørsmengder og vindstyrke på opp mot 240 kilometer i timen.

LLESERBILDE/AFTENPOSTEN.NO
LESERBILDE/AFTENPOSTEN.NO