— Vi har nok blitt overvåket på en eller annen måte. Det er en skremmende tanke, sier Manoharan til bt.no.

Manoharan var mye i mediene som talsperson under de store demonstrasjonene mot borgerkrigen på Sri Lanka i 2009. TV 2 viser torsdag bilder av tidligere norske polititjenestemenn som på oppdrag fra den amerikanske ambassaden tok bilder av Manoharan og de andre demonstrantene.

Utløst av ambassadeknusing

Demonstrasjonene varte over flere måneder. Den mest voldelige fant sted i april, da den srilankiske ambassaden ble knust.

Manoharan mener at knusingen av den ambassaden var det som gjorde at overvåkingen startet.

  • Det var først etter det at folk med kamera og plugg i øret begynte å dukke opp og ta bilder av oss. De oppførte seg annerledes enn de mange journalistene. Tok vi kontakt med dem, trakk de seg raskt unna, sier Manoharan.

Overvåkningsspøk

Demonstrantene spøkte den gang seg imellom med at de ble overvåket. Vitsene har sittet løst også etter TV 2 avslørte at det faktisk kan ha vært tilfellet.

  • Da jeg kom inn på jobben i dag, holdt en kollega seg til øret og sa inn i jakkeermet: «Nå kommer han inn. Han beveger seg til venstre.»

Etter avsløringene har Manoharan og vennene i det tamilske miljøet gått gjennom perioden da demonstrasjonene sto på som verst.

  • Vi kom blant annet på en episode da vi satt på en kafé like ved Stortinget. En mann sto på en balkong like over oss med fotoapparat. Idet kameraten min ser opp, trekker han seg bak gelenderet og forsvinner, sier Manoharan.
  • Der er helt uvirkelig når jeg tenker meg om. Slikt skjer bare på film, sier han.

Krever oppdrydning

  • Jeg synes virkelig man skal ta tak i dette og finne ut hva som har skjedd. Dette er en krenkelse av uskyldige borgere som ikke har gjort annet enn å benytte ytringsfriheten sin. Det er ekkelt å tenke på at folk har fulgt med på deg, registrert hvordan du ser ut og notert seg hvem som er i din nærmeste familie.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!