Kjenner du til fester som har sporet helt av. Tips oss!

Hver bidige helg i år har Fana-politiet rykket ut og avsluttet hjemme-alene-fester som totalt er kommet ut av kontroll. — Nå må foreldrene ta ansvar. For å side enkelt: Jeg er møkk lei av at vi opptrer som barnevakt, sier lensmann Norvald Visnes.

Politiets lange pekefinger til uansvarlige foreldre har vi registrert før. Men det er noe mer denne gangen.

— Det er hyppigheten som bekymrer oss, og det disse festene fører med seg av vold og annen kriminalitet, forteller han.

- Er mer aggressive

Politiet opplever en mer aggressiv ungdom, og unge gutter og jenter som ikke har de samme sperrene som før.

— Disse hjemme-alene-festen er ofte introduksjonen til narkotika, spesielt hasj og piller. Fin, sunn ungdom blir uten at de ønsker det viklet inn i problemer. Ungdommer som aldri før har vært i kontakt med politiet, sier Visnes.

Sammen med Guttorm Fretheim, som leder ordensavdelingen ved Fana politistasjon, har han gått gjennom loggen så langt i år. Den beskriver fest etter fest som har tatt av.

— Sist helg ble en gutt skamslått på Nesttun, etter at vi tidligere på kvelden hadde løst opp en fest, forteller Fretheim.

— Vi ønsker ikke at ungdommene ikke skal få ha fester, men foreldrene må skjønne at voksne må være til stede. Et minimum er at man allierer seg med naboer. Det hjelper ikke at en storebror eller storesøster er til stede, sier Visnes.

Starter som jentefest

Den typiske festen hvor det blir trøbbel, er gjerne et bursdagsfest for jenter i tenårene. De har invitert noen venninner. Det som var avtalt å være en hyggelig kveld utvikler seg til en sammenkomst med 30-40 gjester. Mange av dem helt fremmede. Sjalusi er et stikkord.

— Etter at mobilen kom raser meldingene av gårde om hvor det er fest. Det er som ild i tørt gress, sier Visnes.

Nå er det ikke slik at hver bidige fest medfører herjinger, men politiet registrerer at det er en gruppe ungdommer som nærmest reiser rundt for å lage bråk og stjele fra husene hvor festene holdes.

— Sist helg tok de seg inn i et nabohus og stjal en veske. Utenfor gjorde de hærverk på en bil.

- Må fotfølges hjem

Det stadig økende problemet binder også opp store politiressurser.

— Vi bruker to patruljer hver gang slike fester må oppløses. Da skal vi først få ungdommene ut av huset. Så må vi nærmest fotfølge dem hjem. Det er ikke sjelden vi må sende betjenter på bussen for å unngå at det også der blir bråk, sier Visnes.

Han greier ikke gi noe svar på hvorfor problemet har utviklet seg spesielt i Fana.

— En forklaring kan være at det i bydelen er en stor andel eneboliger. Det er dessuten ungdommer fra hele byen som samles til slike fester, sier Visnes.

<b>SMS-FEST:</b> Tekstmeldinger er blitt politiets verste fiende i kampen om å dempe hjemme-alene-fester. - Det som skulle være en fest med noen få utvikler seg som ild i tørt gress. Derfor må voksne være til stede, sier lensmann Norvald Visnes (til venstre) og politioverbetjent Guttorm Fretheim. FOTO: MARITA AAREKOL