Fredag går startskuddet for årets russefeiring i Hordaland, og til helgen samles flere tusen russ i Bergenshallen. Årets russestyre er klare for fest.

Russepresident Joachim Baug forteller at russen kommer til å sette sitt preg på gatene i Bergen de neste ukene — men, understreker han - forhåpentligvis på en positiv måte.

— Vi samarbeider godt med politiet og fylkeskommunen, og er ikke ute etter å lage kvalme. Politiet sier at russen bare blir snillere og snillere, så vi satser på at trenden fortsetter, sier Baug.

Landets snilleste

De siste årene har nemlig russefeiringen her i byen gått relativt rolig for seg, og politiet har til og med omtalt dem som landets snilleste russ.

Leder for ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Tone Loftesnes Kornli, håper årets russ vil oppføre seg like fint som sine forgjengere.

— Det har vært veldig rolig og få problemer med russen de siste årene. Problemer som har oppstått er i de fleste tilfellene utført av andre ungdommer enn russen. Vi håper årets russefeiring skal gi russen gode minner og ble en fin avslutning på skolegangen, sier Kornli.

Godt samarbeid

Politiet har i mange år hatt et godt samarbeid med russestyret, rektorene, fylkeskommunen og Trygg Trafikk i Hordaland, noe Kornli mener kan ha sammenheng med få hendelser under russetiden.

— Vi har hatt et tett samarbeid og god kommunikasjon med russestyret, rektorene og en god dialog med fylkeskommunen gjennom hele året. Vi har også vært rundt på skoler og snakket om konsekvenser og handlinger, for å forberede dem litt på hva vi forventer av dem, sier hun.

Arne Aase, distriktsleder i Trygg Trafikk, håper også årets russefeiring blir like bra som det har vært de siste årene.

— Jeg håper russen oppførere seg noenlunde akseptabelt slik at det ikke skjer noe galt. Ungdommene er jo egentlig veldig greie, sier han og legger til:

— Bank i bordet, så har det ikke vært noen alvorlige trafikkulykker med russ de siste 15 årene her i fylket. Jeg tror den gode dialogen med russen og infoen russen får, har vært til stor hjelp.

Rebusløp og innvielsesfest

Russens Hovedstyre i Hordaland (HiB) ble valgt 20. september i fjor og har siden da jobbet kontinuerlig med forberedelsene til russefeiringen.

Vi møter hovedstyret på Exodus, der de er i full gang med billettsalg til helgens store event: Innvielsen 2013. Da samles rundt 2000 hordalandsruss i Bergenshallen for å se artister som A-Lee, The Disco Fries og A-laget.

— Det er det største og gøyeste russearrangementet i Hordaland. Det er som et minilandstreff for all russen i Hordaland før det store landstreffet i Stavanger, sier Baug.

Rebusløpet, som arrangeres i forkant av innvielsesfesten, er det Trygg Trafikk og Bergen Politistasjon ved Ungdomsseksjonen som står i spissen for. I fjor var det 230 biler med rundt 1300 russ med på rebusløpet. Så langt i år, er det 150 påmeldte biler.

— Under rebusløpet ønsker vi at flest mulig skal være edru og premierer biler hvor alle er edrue ved mål. I fjor var alle russene i 53 prosent av bilene, edru. Vi håper på samme resultatet i år også, sier Arne Aase.

Råd til russen

Aase har følgende råd til årets russ:

— Tenkt gjennom hva dere gjør slik at det ikke får ulemper for dere senere i livet. Pass også på at dere er edru når dere kjører. Den som skal kjøre, skal ikke ha vært på fest dagen før. Ha det moro, men innenfor loven.

Leder for ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon oppfordrer årets russ til ikke å gjøre noe som vil ødelegge deres fremtidsmuligheter.

— Ta vare på hverandre og følge de råd som politi og helsesøster har gitt gjennom foredrag på skolene. Rådene er blant annet hvordan man skal forholde seg opp mot rus, trafikk, egensikkerhet, ta vare på hverandre slik at alle får en god opplevelse av russetiden, sier Kornli.

Ungdommen i styret er sitt ansvar bevisst når de går inn i det som de tror blir en veldig kjekk, men også travel russefeiring.

— Det har vært mye jobbing, men det er jo også veldig kjekt. Men jeg blir nok ti kilo lettere når det er over. Det er et stort ansvar, sier Baug.

GOD OPPLEVELSE: Politiet i Bergen og Trygg Trafikk håper at alle får en fin russefeiring.
JAN M. LILLEBØ (ARKIV)