• Det er kjempekonflikter mellom oss og elever i den internasjonale klassen. Men vi er ikke rasister.

Det koker i ungdomsgjengen når vi spør om hva som er bakgrunnen for bråket ved Gimle skole. De siste slåsskampene er det store, opphetede samtaleemnet blant 8., 9. og 10. klassingene som i går kveld var samlet på ungdomsklubb i Fridalen kirke.

Ungguttene roper ut at de ikke er rasister, men det mangler ikke på fremmedfientlige kommentarer og utrop når flokken utbroderer om hva «de» sier og gjør. De mest storkjeftede blir skjøvet bakover i rekkene.

Vil ikke ha bråk

— Det er ikke vi som er ute etter bråk. Det er ikke vi som provoserer.

— Når det blir knuffing, hender det at vanlig drittslenging blir oppfattet som rasistisk. Da tar alltid lærerne de andres parti, forteller ungdommene, tydelig frustrerte.

Jakob Elander sier at han tror Gimle skole er ekstra utsatt for bråk og kulturkollisjoner, fordi de utenlandske elevene er samlet i en internasjonal klasse.

— Det hadde vært mye bedre å fordele utlendingene i alle klassene. Da hadde det ikke blitt så mange klikkdannelser, og man kunne blitt bedre kjent, sier han.

«Tøffe i trynet»

Tidligere på kvelden snakker vi med Joni Soltvedt Hovland, som går i 10.klasse på Gimle skole, og Silje Haugsvær, som gikk ut av 10.klasse i fjor. De tror at bråket og slåssingen er et resultat av at enkelte gutter skal være så tøffe i trynet.

— Det er noen få som ødelegger for alle. Det er synd at det er bare skrives om det negative, og ikke om OD-dagen eller arbeidet med musikalen eller andre positive ting som skjer på skolen, sier de.