• Selv om vi går på en kristen skole, betyr det ikke at vi har mistet vår kritiske sans, sier ungdommene i klasse 2b på Levende Ord. Noen ganger må de ut og kjenne på røykelukten.

Det er time i mediekunnskap i en influensa-amputert andreklasse på Levende Ords videregående skole på Kråkenes. Stumfilmen var timens opprinnelige tema, men i dag har et annet medium fanget ungdommenes interesse. På pultene ligger kopier av mandagens utgave av Bergens Tidende hvor pastor Enevald Flåten blir sitert fra NRK-dokumentaren «På barnetro skal landet bygges», som ble sendt i går: — Ateister og satanister i den offentlige skole skal ikke få undervise menighetens barn, sa Flåten.

— Det er ikke særlig enevaldsk å si noe sånt. Det høres ut som om det er tatt ut av sin sammenheng. Dessuten er dette det samme som at en ateist ikke vil at en kristen fundamentalist skal utdanne hans barn, sier Dan Aksel Jacobsen (19).

Ingen løpegutt

Klasserommet på Kråkenes er fylt med engasjement og mobiltelefoner. En bærbar pc deler pult med Bibelen - det eneste som skiller klasse 2b fra en hvilken som helst annen videregående klasse.

— Tror dere vi blir påvirket av det mediene sier? spør læreren ut i klassen.

— Når jeg leser avisen, får jeg inntrykk av at jeg er løpegutt for Enevald og en brikke i hans spill. Jeg er enig i at barn er lett påvirkelige, og hvis jeg selv får barn vil jeg være forsiktig med å sette dem i en kristen skole når de er så unge. Men vi som er her i dag, har valgt dette selv, sier Dan Aksel.

— Mine venner kaller Enevald en millionær som tar alle pengene selv. De bygger seg opp en mening ut fra overskriftene i media. Det er nok mange i menigheten som følger alt Enevald sier fordi de mener det er den fullstendige sannhet som kommer direkte fra Gud. Men vi gjør oss opp vår egen mening. Hvis han har noe godt å si, så hører vi på det, sier David Rossland (17).

Forstår reaksjonene

Elevene i 2b skjønner at folk reagerer på det de får høre om Levende Ord.

— Mange tror dette er en ghetto. Vi trenger og har vanlige venner alle sammen. Ellers kunne vi lett ha fått skylappene på, sier Dan Aksel.

— Ja, av og til må vi ut og kjenne røykelukten. Vi kan ikke leve et innestengt liv her oppe. Da kan vi fort bli redde når vi kjenner den, sier Einar Helge Østergren (17) og bedyrer at verken han eller klassekameratene røyker eller drikker. Rødbrus er best og fungerer bra i den kommende russefeiringen.

— Jeg opplever folk som mer hensynsfulle her enn på andre skoler jeg har gått på. Jeg er gladere når jeg er her, sier Inger Elisabeth.

<b>TENKER SELV:</b> Med bibel på pulten og bønn i undervisningen kjemper David Rossland (17) og Joachim Tingvold (17) for ryktet til elevene på Levende Ord: - Hvis Enevald har noe godt å si, så hører vi på det. Men vi gjør oss opp vår egen mening, sier David.