Som bt.no skrev onsdag, gikk advarsler mot pågående, utenlandske selgerei Arna som ild i tørt gress på Facebook.

«Raider hus og butikker»

Det ble blant annet påstått at selgerne filmet og tok bilder utenfor hus,at de «raider hus og butikker» — og det ble mer enn antydet at salgsvirksomhetenegentlig er skalkeskjul for å finne verdisaker å stjele.

Overfor bt.no advarte politiet mot hysteri, men anbefalte likevel folk iområdet å låse dørene - og være tilbakeholdne med å slippe fremmede inn ihuset.

Jeg føler litt skam, og lurer på hvorfor folk reagerer slik

Dvir, israelsk maleriselger

Etter hvert ble oppstusset så stort at politiet i Arna og Åsane onsdag kvelddro utover for å sjekke forholdene, skriver Bygdanytt på nett.

Der fant de, ifølge avisen, to israelske maleriselgere som operertesammen med to til - med en Suzuki som transportmiddel.

- Litt ubehagelig

Criss var én av dem politiet snakket med, skriver Bygdanytt. Til avisensier 22-åringen:

— Det var hyggelig å snakke med politiet, men litt ubehagelig at folk komut fra husene sine for å se på. Jeg følte meg litt som en kriminell. Og det erjeg jo ikke.

Overfor Bygdanytt hevder både Criss og kameraten Dvir at de er seriøsekunstselgere, og nekter for at de går rundt og tar bilder av hus.

— Jeg har ikke noen interesse av norske hus, vi vil bare vise frem kunsttil folk, sier Criss til avisen.

«Haglen er ladd»

Ifølge Bygdanytt er enkelte av Facebook-meldingene om selgerne i Arna gåttfra advarsler til rene trusler. «Haglen er ladd», siterer avisen fra en avmeldingene.

Vi forsøker å ta meldinger fra publikumpå alvor

Nils Inge Romslo, fung. leder for politiet i Bergen nord

— Jeg føler litt skam, og lurer på hvorfor folk reagerer slik. Jeg vil ikke at noen skal føle at vi er aggressive og at de føler press for å kjøpe maleriene, sier Dvir til Bygdanytt, som en reaksjon på Facebook-diskusjonen de har havnet midt oppi.

Tar avstand fra hetsing

Nils Inge Romslo, fungerende leder for politiet i Bergen nord, tar overforbt.no sterkt avstand fra hetsing og trakassering knyttet til de utenlandskeselgerne.

— Vi oppfordrer folk til å kontakte oss om eventuell plagsom oppførselfra selgere. Vi har for eksempel fått meldinger om selgere som trenger seg på.Men ytringer om å jakte på eller ta selgerne, det synes vi ikke noe om, sierRomslo.

- Kan det være publikum ikke har nok tillit til at politiet gjør noe - atdet er derfor slike saker kan eskalere mot hysteri på sosiale medier?

— Det vil ikke jeg spekulere i. Vi forsøker å ta meldinger fra publikumpå alvor, og har patruljer vi kan sende - hvis det er kapasitet, sier Romslotil bt.no.

Ikke topp prioritert

Romslo sier de «har hatt og kommer til å ha» daglige patruljer i Arna og Osterøyfremover.

— Patruljene er orientert om selgerklagene fra Arna, uten at dette er noesom er topp prioritert. Det er ikke registrert noen straffbare forhold knyttettil disse selgerne så langt. Vi har også kjennemerke på aktuelle kjøretøy. Devil bli sjekket opp hvis de er ute i aktivitet og vi oppdager det.