• Utpå kvelden forsvinner nok fokuset. Vi er for naive, innrømmer venninnene Heidi Hetlevik (40) og Anita Hopland (32).

PAAL KVAMME

Sent i går kveld satt de på Café Contra Bar og koste seg med en drink. Hetlevik grep straks etter vesken da BT fortalte om alle tyveriene fra utesteder.

— Skremmende! Men folk er veldig naive. Og det er et bryderi å ha veske, sier Heidi Hopland.

Mobil i skoen

Selv har de ikke opplevd tyverier.

— Men min kusine var på Zachariasbryggen, og hadde med seg vesken ut på dansegulvet. Plutselig var det en dame som holdt på å stikke hånden ned i vesken til min kusine, sier Hetlevik.

Hopland tyr til et heller eiendommelig triks for å sikre verdiene sine - hun stapper VISA-kortet i den ene høyre støvletten, og mobiltelefonen i den andre.

— Høye støvletter er bra, sier Hopland.

— Jeg er altfor naiv. Jeg legger vesken under jakken og går på dansegulvet. Det er jo kjempenaivt, sier Hetlevik.

Begge sier at de tenker litt på at ting kan skje.

— Men utpå kvelden forsvinner nok fokuset, sier de to venninnene på Café Contra Bar.

La ut agn

Flere bransjefolk BT har snakket med, sier at det er helst jenter fra rundt 30 år og oppover som blir robbet. Fellesnevneren er at de legger fra seg vesken for å gå og danse.

— Det var verre før. For om lag to år siden hadde vi en del problemer med tyverier, sier Kenneth Zahl, bartender på Engelen.

— Da fikk vi tips om en gjeng av utenlandsk opprinnelse holdt på. Vi fulgte med dem, og tok dem på fersken, sier Zahl.

— Vi har også lagt ut agn, en mobiltelefon eller en tom lommebok.

— Jeg har ikke konkrete tall på hvor mange tyverier vi opplever her, men det er et problem, sier Atle Solberg, sikkerhetsansvarlig på utelivsgiganten Rick's.

Også han mener at det var verre før.

— Våre ansatte går jevnlige runder, og er spesielt oppmerksomme på enkelte gjengangere. Men vi er avhengig av å ta tyvene på fersken, sier Solberg.

På vei ned i vesken

Han sier at utestedet ikke får beskjed om alle episodene.

— Hvis politiet får inn f.eks. 15 anmeldelser på en måned, så har vi kanskje bare hørt om seks av dem, sier Solberg.

Noe som skjedde i slutten av august. Det var konsert på utestedet, og en vakt fikk øye på en fyr som hadde hånden på god vei ned i vesken til damen som satt på benkeraden foran. Hun hadde satt vesken fra seg på gulvet.

— Har vi hatt konkrete mistanker til enkelte, har vi gitt vedkommende beskjed om at de er under streng oppsikt. Vi har også hatt sivile vektere for å bekjempe problemet. Men det er en enorm kostnad å skulle ha dem gående her.