Sønnen har hatt alvorlige luftveisproblemer så lenge han kan huske. — Vi har påpekt at det er sopp her, men møter bare en arrogant holdning hos kommunen, sier Kollen.

I går skrev BT om Grete Nybø som er blitt syk av å bo i en kommunal leilighet i Frydenbølien 5B, som er full av ekstremt helsefarlig sopp. I snart tre år har hun påpekt for Bergen Bolig og Byfornyelse at noe er galt, men ingen har gjort noe før det kom en sjokkerende rapport om store mengder giftig muggsopp i leiligheten fredag.

Mye tyder på at Nybø ikke er den eneste som lider av dårlig inneklima i de tre flotte blokkene på Gyldenpris.

Heidi Kollen bor med to sønner i samme blokk som Nybø, i en leilighet i en annen del av bygget. Leiligheten er ekstremt fuktig, og det dukker stadig opp svarte flekker på veggene på badet og på guttenes soverom som hun vasker og maler over.

Både Heidi og sønnen Arian (11) har store helseplager, og familiens lege, Jack Kolman, har koblet helseproblemene med dårlig bomiljø.

— Han sier at vi aldri vil bli friske så lenge vi bor her, og han har prøvd å få til møter med BBB for å forklare dem dette. Men det er ingen som når frem. BBB har en uhyre arrogant holdning, sier Kollen, som har gått på utallige antibiotikakurer mot lungebetennelse de siste årene.

Sønnen på sykehus

Arian har så alvorlige luftveisproblemer at han denne vinteren skal sendes på et 4-6 uker langt opphold på Geilo Barnesykehus. Han går på flere typer medisin for å holde problemene i sjakk.

— Jeg har alltid vært sånn, helt tett. Jeg kan ikke huske når jeg var frisk, sier gutten.

Han og broren Adem (7) bor på et soverom der det renner vann i strie strømmer nedover vinduene om natten.

— Jeg måler luftfuktigheten på rommet deres, og den er ofte oppe i 95 prosent om natten, sier Kollen.

Vi legger frem tallet for mikrobiolog ved Universitetet i Bergen, Finn Langvad, som er ekspert på sopp og inneklima.

— 95 er uakseptabelt høyt. Folk skal ikke bo i et slikt miljø. 30-40 prosent er vanlig inne, sier Langvad, som er hyret inn av BBB sammen med skadedyrfirmaet Actum Norge for å sjekke hva som er årsaken til forholdene i Grete Nybøs leilighet.

— BBB skal gi oss en liste over leiligheter der de tror det kan være sopp, og så skal vi sjekke dem. Denne leiligheten står kanskje på listen, og jeg skal se på den uansett hvis det er så høy luftfuktighet som du sier, sier Langvad.

- BBB har visst dette lenge

Heidi Kollen, som går på skole, er blitt tilbudt en ny leilighet på Nesttun. Den har hun takket nei til. Da fikk hun beskjed om at hun bare måtte bo i Frydenbølien.

— Jeg har ikke lyst til å flytte guttene til en annen skole, for de trives her. Hvis vi flytter, plasserer de dessuten bare noen nye her. Og det er selvfølgelig ikke bra. BBB må ordne opp for alle, og ikke prøve å true folk ut av bygningen, sier Kollen.

Hun synes det er underlig at ikke alle leilighetene i Frydenbølien automatisk blir sjekket når noe så alvorlig er avdekket i en av boligene.

— Hvis ikke de har noe å skjule, så sjekker de alle. Det er helsen vår det er snakk om, og det er mange her som har problemer med fuktigheten. Det er ingen tvil om at dette er kommunens ansvar. De har visst om dette lenge, men ikke gjort noen ting, sier Kollen.

Hun tror dårlig bygningsarbeid er årsaken til problemet i Frydenbølien 5.

— Hver gang det har er en fagmann her, blir det påpekt hvor dårlig arbeidet er. Verken konstruksjonen eller materialene er bra nok. På badet er det for eksempel bare gipsplater i dusjen, sier Kollen.

SJEKKET GIFTLEILIGHETEN: Mikrobiolog Finn Langvad og representanter fra Actum Norge var inne i Grete Nybøs leilighet i går i fullt verneutstyr for å rive ned vegger og finne ut hvor problemet kommer fra. Arbeidet fortsetter i dag.<p/> Foto: TOR HØVIK