Politiet tror ikke lenger 46-åringen deltok under selve drapet, selv om han tirsdag ble siktet for forsettlig drap. I dag håper de å få ham fengslet for å ha vært med på å gjemme liket av Trine Frantzen.

— Nye opplysninger i etterforskningen de siste par dagene gjør at vi har tatt ned siktelsen ganske kraftig, og vi mener nå at 46-åringen bare var med på å fjerne liket, sier politiinspektør Kaare Songstad i Hordaland politidistrikt.

Paragrafen han nå er siktet etter, straffelovens paragraf 132, omfatter etterfølgende bistand og fjerning av spor, og har en strafferamme på to år fengsel.

Ikke funnet liket

Spørsmålet er om politiet har gått høyt ut i sin første siktelse for å presse 46-åringen og få ham til å snakke, eller om de nå vurderer bevisene som for svake til å få ham fengslet for drap.

— Vi har etterforsket intenst siden pågripelsene, og vi har et litt annet faktisk grunnlag nå enn det vi hadde på tirsdag, sier Songstad.

Trine Frantzens tidligere samboer (33) er fortsatt siktet for forsettlig drap.

— Vi mener nå vi vet hvordan Trine Frantzen ble drept, sier politiinspektøren.

— Hvordan tror dere hun ble drept?

— Det vil jeg ikke gå nærmere inn på nå, sier Songstad.

Siden det verken finnes et lik eller andre avgjørende teknisk spor i saken, må det bety at politiet har en eller flere troverdige kilder som har fortalt hvordan drapet skjedde.

Samboeren ikke avhørt

Trine Frantzens tidligere samboer har ikke vært i avhør siden han ble pågrepet tirsdag kveld. Han skal ha sovet svært lite siden han ble satt i arrest.

— Jeg har anbefalt ham ikke å la seg avhøre før han er uthvilt, sier advokat Jørgen Riple, som forsvarer 33-åringen.

Den siktede 46-åringen er ifølge sin advokat fortsatt åpen for å forklare seg, men har ikke vært i avhør siden han forklarte seg for politiet da han ble pågrepet. Da hadde han ikke forsvareren sin med seg.

— Det er selvfølgelig en lettelse for min klient at siktelsen er endret. Det er stor forskjell på å sitte siktet for drap og for det de mener han har gjort nå, sier advokat Jostein Alvheim, som forsvarer 46-åringen.

- Politiet har en tynn sak

I dag vil begge de siktede bli fremstilt for varetektsfengsling.

— Jeg mener å ha sett alle sakens dokumenter. Hvis politiet ikke har mer enn dette, kan det se ut som om de har en tynn sak. Men jeg har ikke fått noen dokumenter fra etterforskningen som har foregått de siste dagene, sier Alvheim.

Politiet er svært opptatt av at de to siktede ikke skal kunne snakke sammen, og holder også dokumenter i saken borte fra samboeren.

Hans forsvarer, Jørgen Riple, har fått tilbud om å få se disse dokumentene mot ikke å røpe innholdet for sin klient, men har sagt nei til dette.

I forventning om at begge vil bli fengslet, har politiet allerede gjort et forarbeid for at de to ikke skal sitte varetektsfengslet i samme fengsel.

Rune Sævig (arkiv)