• Vestlige land lukker øynene for undertrykkingen i Bahrain, sier Maryam al-Khawaja (26), som driver BCHRs kontor i København.

Hun håper Raftoprisen skal skape økt fokus og mer internasjonal oppmerksomhet rundt situasjonen for menneskerettigheter i den vesle gulfstaten.

Selv har al-Khawaja levd i ufrivillig eksil siden 2011. Siden 2012 har hun bodd i København der hun driver BCHRs eksil-kontor.

Hennes far, onkel og søster sitter alle fengslet for opposisjonsvirksomhet. Faren, Abdul-Hadi al-Khawaja (52 år), som var med å grunnlegge BCHR, er anklaget for å stå bak en terrororganisasjon.

Søsteren Zaynab al-Khawaja (30 år) soner en rekke av sammenhengende korte fengselsstraffer som til sammen har kommet opp i 12 måneder for et knippe av tiltaler.

— Min far ringer noen ganger i måneden, mens søsteren min har jeg bare hatt kontakt med en eneste gang siden hun ble arrestert i mars, sier al-Khawaja til Bergens Tidende.

- Dobbeltmoralsk

al-Khawaja mener vestlige land opptrer dobbeltmoralsk i sitt forhold til Bahrain.

- Hva legger du i det?

— På tross av at vi i opposisjonen kan dokumentere massive overgrep, fortsetter vestlige land å ha normale diplomatiske forbindelser med Bahrain. Det som skjer får ingen konsekvenser for makthaverne. For eksempel er det mange mennesker som står frem med vitnemål om at de er blitt torturert av kongens sønn. Likevel får han fritt reise i EU.

- Redd for reaksjoner

Det får ikke al-Kahwaja. - I august ble jeg nektet å borde en British Airways-flyging til Bahrain, fordi myndighetene ikke gir meg innreisetillatelse, forteller hun.

Al-Kahwaja mener det er den tette forbindelsen mellom Bahrain og andre Gulf-stater som gjør at vestlige land overser undertrykkelsen i landet.

— Jeg tror mange vestlige land er redd for reaksjonen fra Saudi-Arabia dersom det blir innført sanksjoner mot Bahrain, sier hun.

Maryam al-Khawaja gleder seg over prisen og vil selv komme til Bergen for å motta den. Overrekkelsen skjer søndag 3. november.

90.000 følgere

KomitélederMartin Paulsen i Raftostiftelsen omtaler Maryam al-Khawaja som en ny typemenneskerettighetsforkjemper.

— Detskyldes særlig måten hun bruker Twitter på. Hun sitter i Danmark ogvidereformidler opplysninger fra sine medarbeidere i Bahrain. Hun legger utbilder, informasjon om angrep fra sikkerhetspolitiet mot lokalbefolkningen ilandet, og sender ut til sine 90.000 følgere. På den måten har hun nærmestskapt en egen nyhetskanal, sier Paulsen.