— Vi kom dorgende innover Fanafjorden, og så plutselig en finne som stakk rett opp av vannet. Det så ut som det var noe som bare lå og drev. Først trodde vi det var en havskilpadde, men oppdaget siden at det var en månefisk som lå på tvers, sier Gunnar Ullaland.

Ullaland var ute og fisket makrell sammen med Ole Hermanrud og hans sønn Erlend søndag formiddag, da de fikk øye på månefisken. Fisken lå på siden av båten i rundt ti minutter før den satte kursen ned mot dypet.

— Dette er en av de rareste fiskene som fins. Kanskje den rareste av sin størrelse, sier administrerende direktør i Akvariet, Kees Ekeli.

De tre fiskerne anslår at månefisken kan ha vært vel 40 kilo tung og en meter i diameter.

— Erlend ville absolutt fiske månefisken, men det fikk han ikke lov til. Dessuten hadde den mer enn nok med seg selv og bet ikke på kroken, forteller Ullaland.

Veldig uvanlig i norske hav

Ekeli kan fortelle at månefisken er vanligst i Middelhavet og i området rundt ekvator. En sjelden gang dukker den også opp i Norske farvann.

— Det er ikke vanlig å få øye på månefisk her i Norge. Det er ikke sånn at man hører om det årlig, men er det ett sted de dukker opp i her i landet, så er det på Vestlandet, sier Ekeli.

Månefisken heter «Mola Mola» på latinsk. «Mola» betyr måne, og fisken har fått navnet fordi den ser ut som en halvmåne når den beveger seg i vannet. I tillegg gir den fra seg et lys som kan minne om måneskinn.

Fascinerende fisk

— Dette er en utrolig fascinerende fisk. Den kan bli opp til to og en halv meter i diameter. Den har to finner på sidene, men svømmer nesten ikke. Månefisken har mindre egenbevegelse enn havstrømmene, og føres derfor med strømmen, sier Ekeli.

Nå når det har vært så varmt, vil havstrømmene føre til at vi kan få se et større innslag av tropiske fisker som månefisk her på Vestlandet, forteller han videre.

Månefisken står på Ekelis ønskeliste når Akvariet skal bygges ut om tre år. De har hatt en levende månefisk der tidligere, men den måtte avlives fordi den hadde små skader i tillegg til at den hadde det litt trangt der den var. Månefisken var på omtrent samme størrelse som den observerte fisken.

PRIVAT