Tirsdag startet rettssaken mot seks menn som er tiltalt i en av norgeshistoriens største GBL-saker. Aktoratet mener de tiltalte står bak innførsel eller forsøk på innførsel av til sammen 200 liter av stoffet.

Statsadvokat Arild Oma fremhevet i sitt innledningsforedrag tirsdag at han mener de tiltalte har utgjort en organisert kriminell gruppe, som skal ha hatt navnet Squad22. Flere av de tiltalte har hatt tatoveringer med dette navnet, og bilder av tatoveringene vil bli lagt frem i retten.

— Tatovert i fylla

En av de tiltalte, en 38 år gammel entreprenør, forklarte seg i retten onsdag om hvordan han fikk sin tatovering, som ifølge ham selv dekker store deler av den ene siden av kroppen hans.

— Det er den eneste tatoveringen jeg har. Det var folk rundt meg som lurte på om jeg ville ha en sånn. Førstemann fikk det høsten 2009, men da takket jeg nei, for jeg har aldri hatt noe ønske om å få meg tatoveringer, sa 38-åringen i sin forklaring for retten i dag.

Men under en fyllekule noen måneder senere, havnet han likevel i tatoveringsstolen, forklarte han.

— Da jeg våknet opp og så den i speilet dagen etter, så tenkte jeg, ja. Jeg er ikke stolt av den i dag, og vil få den fjernet. Jeg var så full da jeg fikk den at jeg sovnet og ikke enset at jeg fikk den. Betydningen av den har aldri brydd meg så mye, for meg var det en vennegreie, sa han.

- Var en vennegjeng

Ifølge 38-åringen fikk hanaldri noen forklaring på om det lå en symbolikk bak navnet Squad22.Statsadvokat Arild Oma konfronterte ham også med at flere av de tiltalte skalha hatt gullsmykker med anheng formet som 22-tall.

— NN (drapsdømt 33-åring,red.anm) kjøpte dem på ferie i Tyrkia. Det skulle være en slags team-boosterfor oss i firmaet, sa 38-åringen.

— Jeg har lest i sakspapireri etterkant hva visse personer mente da de laget Squad22, men for meg var deten vennegjeng. Jeg visste ikke noe om det, sa han.

Ifølge 38-åringen har han iettertid hørt at en straffedømt mann fra Bergen, som ikke er tiltalt i dennesaken, har skrytt av at Squad22 skal være en kriminell gjeng.

— Han hadde en tilsvarendetatovering, og løp rundt på byen og lagde bråk. Han viste tatoveringen til folkog sa at hvis dere rører meg, så kommer gjengen min og tar dere. Slik jeg serdet lagde han en fantasigjeng, det var bare rus og dop og dritt med ham, saentreprenøren.

- Tatoveringer er vanlig

Forsvarerne til flere av de tiltalte tok sterkt til motmæle aktoratets påstander om organisert kriminalitet i sine innledningsforedrag i dag.

— Fra vår side ser vi Squad22 som en vennegjeng, ikke en organisert kriminell gruppe. Det er en gruppe mennesker som fant hverandre, hadde felles interesser og fikk et fellesskap, sa advokat Sigurd Klomsæt, som representerer 38-åringen.

Tatoveringene skulle vise tilhørighet til denne vennegjengen, ifølge Klomsæt.

— Tatoveringer er vanlig, spesielt i denne aldersgruppen, selv om aktor synes å mene det motsatte, sa Klomsæt.

Erkjente GBL-bestilling

Hans klient erkjente i sin forklaring at han ved flere anledninger har bestilt partier med GBL fra Polen, men forklarte at han har gjort dette som vennetjenester overfor andre uten å ha noen fortjeneste av det.

— I ettertid har jeg sett at jeg kunne vært litt mer kritisk til det som skjedde rundt meg, sa 38-åringen.

Også aktivitetene til et byggefirma eid og drevet av flere av de tiltalte vil være sentralt i rettssaken. Firmaet har et navn som spiller på samme symbolikk som Squad22, og flertallet av de tiltalte har hatt roller i selskapet. Et av narkobeslagene i saken ble også gjort i firmaets lokaler.

Under etterforskningen av saken har politiet ment at firmaet har fungert som et skalkeskjul for narkovirksomhet.

Dette protesterer forsvarerne mot.

— Dette har vært en ordinær forretningsvirksomhet, med den prøving og feiling en kan ha på veien, sa Klomsæt.

— Min klient var den i firmaet som jobbet hardt for å få dette legale selskapet til å gå rundt, sa advokatfullmektig Ulrik Sverdrup-Thygeson.

Han representerer en av de andre hovedtiltalte, en tidligere drapsdømt 33-åring.

Flere av forsvarerne varsler at de vil spille av en rekke telefonsamtaler som etter deres mening viser at byggefirmaet har drevet legal virksomhet.