Det vanket klemmer og gode ord fra kolleger i alle partier de hektiske minuttene rundt klokken 10 i morges. Bare vennlige fjes og hyggelige kommentarer å hente for den ferske representanten, som frem til kl. 15 i går var minister for barn, likestilling og integrering.

Blant de aller siste til å finne plassen sin kom Audun Lysbakken (SV) og satte seg på Hordaland SV sitt sete i salen. Men det skjedde først etter at stortingspresidenten hadde lest opp et brev til Stortinget fra statsministeren kontor. Her het det i kortform at Audun Lysbakken hadde fått avskjed i nåde av Kongen, sammen med sine to statssekretærer.

— Representanten Lysbakken har tatt sete, opplyste presidenten, og dermed kunne Audun sette seg.

Etter at møtet var satt, og utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde lagt frem noen kongelige proposisjoner, som det heter, var det formelle slutt. Audun Lysbakken forlot salen, og kommer neppe tilbake hit denne uken. Han har fått utbytting.

— Resten av denne uke må jeg bruke til å forberede landsmøtet vårt til helgen. Så overlater jeg til Stortingets valgkomité å finne ut hvor jeg skal plasserer, og hvilke oppgaver jeg skal jobbe med her på Stortinget i tiden fremover, sa Lysbakken til bt.no.

audun 5.jpg
HÅVARD BJELLAND