• Det er nærmest utenkelig at et fly styrter på grunn av lynnedslag, sier leder i Norsk Flygerforbund Jan Dieset.

— Jeg har flere ganger opplevd lynnedslag når jeg har vært ute og flydd. Det vanlige er at et av intrumentene blir litt satt ut, men dette skal normalt ikke lage problemer fordi man har andre instrumenter som kan gjøre tilnærmet den samme jobben, sier Jan Dieset.

**Les også:

— Det var nordmenn om bord i savnet fly**

Har flydd samme ruten

Den erfarne flygeren i SAS flyr selv Airbus A330-200 som nå er savnet i Atlanterhavet. Han har også flydd ruten til Rio de Janeiro.

Det savnede flyet skal ha forsvunnet fra radaren etter kraftig turbulens og lynnedslag.

— Hendelsen virker mystisk og jeg er veldig overrasket over det som har skjedd. Det skal mye til for at man ikke klarer å holde flyet i luften. Da må svært mange intrumenter falle ut. Et fly av denne typen kan også holde seg i luften 20-30 minutter etter å ha mistet motorkraften. Ofte vil det være nok til at man klarer å få motoren i gang i gjen, sier Dieset.

Som en kraftig blitz

Han sier også at pilotene som regel kan se at lyn og tordenbyger på god avstand, slik at de kan styre unna.

— De fleste fly har lynavledere. Ved et lynnedslag vil passasjerene gjerne oppleve det som en krafitg blitz. Et fly skal normalt også tåle kraftig turbulens og uvær, sier Dieset.

Ulykker med fly skjer som regel i forbindelse med avgang og landing. At et fly går ned midt i en lang flyvning karakteriserer piloten som veldig, veldig uvanlig.

Første ulykke med personskade

Han understreker at han ikke vil spekulere i hva som er årsaken til det som etter all sannsynlighet er en flystyrt i Atlanterhavet.

— I tiden framover er det veldig viktig at vi finner ut hva som har vært årsaken til dette. Det kan være komplekst og ta lang tid, men for å unngå lignende ulykker i framtiden må vi finne ut av dette, sier SAS-flygeren.

Det finnes omtrent 600 Airbus A330-200 i hele verden. Ifølge Dieset har ingen av dem noensinne vært involvert i ulykker med personskader.

— Jeg blir absolutt ikke skremt av en slik hendelse. Å fly er noe av det sikreste man kan gjøre, sier Jan Dieset.