Den milde vinteren har fått flere lesere til å sperre opp øynene. Vi er kun i januar måned, men både løvetannen og brunsneglen har meldt sin ankomst flere steder i regionen.

— Dumme planter

Vi måtte derfor ta en telefon til botaniker Heidi Lie Andersen for å spørre om den tidlige oppblomstringen er normal.

— Det er vanvittig varmt ute, og det er ingen frost, så både plantene og dyrene tror rett og slett at våren har kommet, sier Andersen som jobber på UiB.

At vi kan se løvetann i januar, er ikke noe hun reagerer på.

— Løvetannen kommer igjen og igjen, den har ikke noe blomstringssystem. Hvitveisen kommer til våren og er ferdig, men det er veldig usmart av blomstene å begynne å styre nå, sier hun.

Jubler ikke

Andersen forteller at ingen botanikere jubler når blomstene melder sin ankomst tidlig om vinteren. Hun sier at vi kan forvente oss en ganske stygg vår.

— Det blir ikke noe koselig i Botanisk hage når blomstene kommer opp nå. Vi vil helst at de skal hvile. Plantene gjør knoppene klare om høsten, så hviler de gjennom vinteren for så å springe fram om våren. Til neste uke er det meldt kaldt vær igjen, og det betyr at blomstene ikke har noe å komme med. De mister en sesong, sier hun.

Typisk Vestlandet

Botanikeren sier at dette er typisk Vestlandet.

— Det er ikke uvanlig med milde perioder mellom frosten. På Østlandet er det kaldt om vinteren, og når våren kommet sier det «pang»! Her skjer blomstringen mer gradvis.

Hun synes det er synd at oppblomstringen alt har inntruffet.

— l min egen hage har bladene på krokkusene og perleblomstene begynt å komme. Mange rhododendron har også begynt å blomstre, og det er veldig synd, sier hun .

Brunsneglen blir lurt

Christian Hansen fra Bruskedalsreset i Åsane ble overrasket da han så en brunsnegl utenfor huset sitt i begynnelsen av januar måned.

— Jeg ble litt sjokkert, sier Hansen.

Ifølge botanikeren tåler brunsneglene frosten godt.

— Brunsneglen går i dvale, og når det er så varmt som nå, våkner de bare opp av dvalen, det er så enkelt som det.

Brunsnegl-ekspert Bjørn Arild Hatteland forteller at det har vært betydelig mindre brunsnegler de siste årene.

— Om det blir barfrost nå, og det holder seg, så kan mange av sneglene ligge tynt an nå. De gjemmer seg under mosen og blir aktive når det er så mildt som nå.

Kommer du til å savne vårblomstene?

ÅSANE: Disse blomstene fant Christian Hansen i hagen sin på Bruskedalsreset i Åsane.
CHRISTIAN HANSEN