David Toska har både til politiet og i retten forklart hvordan han tilfeldig kom over Nokas i Stavanger og oppdaget at det kunne være et egnet ransobjekt.

Andersen antyder i sin forklaring at dette ikke stemmer, og at en vekter skal ha gitt Toska detaljert informasjon om tellesentralen.

— Jeg vet at han har snakket med en vekter, svarte Andersen på spørsmål fra aktor om han visste hvorfor Toska flyttet til Sandnes.

Han hevder han er usikker på når Toska skal ha kommet i kontakt med vekteren og når han selv fikk vite om dette.

Andersen utdyper likevel mye av informasjonen som vekteren skal ha kommet med. Blant annet skal han ha fôret Toska med opplysninger om rutiner ved Nokas, om hvor og når en kunne ta seg inn for å finne de største summene, og om vinduet i bakgården.

Kamerat med vekter

I tillegg til Toska rammes også den tiltalte 27-åringen fra Sandnes av Andersens forklaring. 27-åringen har innrømmet at han har hjulpet ranerne før og etter anslaget.

Dersom retten tror på de nye opplysningene om Toskas vekter-medhjelper, som ifølge Andersen skal ha hatt kontakt med Toska via 27-åringen, kan han bli knyttet nærmere til ransplanleggingen.

VG skrev i går at en av de Nokas-dømte har sendt avisen et brev hvor han forteller om en hittil ukjent medhjelper som skal ha hjulpet Toska med viktig informasjon før ranet. Ifølge avisen skal denne mannen ha fått 500.000 kroner for dette.

Mannen som er omtalt, er en venn av 27-åringen. Mannen jobber som vekter, og har blant annet kjørt pengetransport til Nokas. Han nekter overfor flere medier å ha noe med saken å gjøre.

Politiet bekrefter overfor BT at de etter flere avhør av mannen ikke har noe som tyder på at denne opplysningen stemmer. De vil imidlertid undersøke forholdet nærmere etter opplysningene som kom frem i går.

Flere Nokas-forsvarere BT har snakket med, mistenker at vekteren i tillegg kan ha hatt et samarbeid med politiet.

- Hevnmotiv

27-åringens forsvarer, advokat Tor Kjærvik, mener opplysningene om vekteren kan bli gitt som hevn overfor hans klient.

— Det er påfallende at denne forklaringen dukker opp nå. Etter to år i varetekt, husker han plutselig en slik medhjelper den dagen han leser om det i avisen, sier Kjærvik.

Da Lars-Erik Andersen i går kom med utsagn om en mulig ukjent medhjelper til Toska, viste han tydelig at han ikke lenger bryr seg om å være lojal overfor ransplanleggeren.

Flere aktører i saken mener utspillet kan dreie seg om et takk for sist til Toska, som i forrige rettsrunde ikke tok Andersens oppfordring om å si at han var uskyldig.

En annen tiltalt som kan tjene på at opplysningene om vekteren kommer frem, er Dan Pettersen. Forsvarsstrategien hans i lagmannsretten er å tildele 27-åringen fra Sandnes en mer betydningsfull rolle enn den Pettersen selv har hatt.

Trond Sørås