En tipser som benyttet undergangen under Puddefjordsbroen på vei hjem fra jobb i Bergen sentrum fredag (mellom Damsgårdsveien og Michael Krohns gate), fikk seg en overraskelse.

FULLT AV SPRØYTER: Slik så det ut i undergangen fredag kveld.
2211-TIPSER

— Jeg pleier ikke å gå der. Det lå strødd brukte sprøyter, boss, en stjålet sykkel og det luktet sterkt urin. Jeg kunne telle 16 brukte sprøyter med blanke spisser, og da rotet jeg ikke i bosset, sier mannen som ønsker å være anonym.Som bildene viser, var flere av sprøytene fulle av blod.

— Det er stor smittefare for nysgjerrige barn og lite kjekt å oppleve, sier han.

Naboer tør ikke å gå der

Naboene er ikke like overrasket. Morten R. Haugen bor i Carl Konows gate på Laksevåg, og han forteller at han rett og slett ikke tør å bruke veien som staten har ansvaret for.

— Undergrunnen er okkupert. Det sitter alltid en gjeng der. Det er unntakstilstand. Alle naboene er enige om at noen bør gjøres, sier Haugen.

BTs reporter oppsøkte undergangen med kamera søndag ettermiddag. Der støtte vi på tre rusavhengige, og måtte forlate stedet da en av dem kom løpende imot.

Operasjonsleder Kjersti Eidsnes i Hordaland politidistrikt sier at de har hatt flere utrykninger til området søndag.— Det har vært meldinger om rusede personer som setter skudd åpenlyst og som er så ruset at vi bør ta en tur. Det var også et innbrudd, sier Eidsnes.

— Det forbauser meg ikke at akkurat denne undergangen er et problem. De står litt skjult der. Problemet har flyttet på seg. Før var det mest i tilknytning til Nygårdsparken, sier operasjonslederen.

LES OGSÅ: Flytter bare problemet

Kjøpte før Strax-huset kom

I juni 2012 flyttet Strax-huset til Damsgårdsveien 106. Da hadde Bergen kommunes lavterskeltilbud for rusavhengige hatt adresse på Florida i Bergen sentrum i 17 år.

NY NABO: Strax-huset flyttet til Laksevåg i fjor.
SILJE KATRINE ROBINSON (arkiv)

Haugen kjøpte leilighet i Carl Konows gate på Laksevåg før Straxhuset ble etablert i området. Senest torsdag fant han blodige sprøyter i oppgangen.— Det er bare kommet tettere på. Det er surt å tenke på at verdien av huset faller på grunn av naboene, og jeg er ganske sikker på at det blir et større problem når Nygårdsparken blir stengt, sier han.

Leiligheten ligger rundt 100 meter fra Straxhuset, der de deler blant annet ut brukerutstyr som sprøyter og kanyler. Tilbudet er åpent både morgen og kveld.

LES OGSÅ: Betaler 1138 kroner pr. dusj

«Kan ikke rykke ut til enhver tid»

Byggeleder for Stor-Bergen i Statens vegvesen, Håkon Toverud, kjenner godt til problemet. De har ansvaret for å holde undergrunnen ryddig.

— Vi er blitt fortalt at mange vegrer seg mot å gå der. De narkomane ligger i buskene, og sitter der om kvelden og nettene. Vi har prøvd å redusere beplantningen og opprettholde lysene i undergrunnen og gjør det vi kan for å holde det rent og brukandes for folk, men vi kan ikke rykke ut til enhver tid, sier Toverud.

Vi er blitt fortalt at mange vegrer seg mot å gå der. De narkomane ligger i buskene, og sitter der om kvelden og nettene Håkon Toverud i Statens vegvesen

— Vi mener andre må ta affære, sier han og peker på politiet og Strax-huset.

— Jeg har mailet med Strax-huset, men ikke fått noe fornuftig svar. Men det virker som det har kommet mer på agendaen etter nyheten om at Nygårdsparken skal stenges, sier nabo Morten R. Haugen.

Har bedt om møte

Før hun gikk av, sa tidligere sosialbyråd Lisbeth Iversen at oppfølging av naboene skulle være en prioritert sak.

— Det vi i kommunen konkret har gjort for å følge opp situasjonen er å passe på at det er bra belysningen i gatene, og kutting av vegetasjon slik at det er lett å holde oversikt. Hvis dette ikke fungerer, må vi eventuelt se på om det er gjort nok, sa den nye sosialbyråden Dag Inge Ulstein (KrF) til BA.no i august.

VIL RYDDE OPP: Konstituert daglig leder i Strax-huset, Hugo Torjussen.

— Det er klart at det også ligger et ansvar på Strax-huset fordi det ligger i vårt nærområde. Derfor tar vaktmesteren daglig runder der han plukker opp hovedsakelig sprøyter, men også noe søppel, sier konstituert daglig leder for Strax-huset, Hugo Torjussen.Vaktmesteren går i området fra Strax-huset til begynnelsen av undergangen, som også er der Torjussen har inntrykk av at folk oppholder seg.

— Dette er noe vi ønsker å ta opp. Vi har bedt om et møte med vegvesenet for å se på hva vi kan gjøre. Det har blant annet vært noen utfordringer med blant annet bosspann som har brent, så vi håper at vi kan få opp bosspann i annet materiale.

Returboks i undergangen

Torjussen ser også for seg at det kan settes opp en boks for retur av sprøyter i undergangen.

- Vil ikke det være det samme som å «akseptere» at rusavhengige setter sprøyter på offentlig sted?

— Faktum er at rusavhengige har et behov for å bruke rusmidler for å holde seg friske. Og det vil nødvendigvis skje i nærheten av der de har tilgang på rent brukerutstyr. Et sprøyterom vil kanskje bidra til at noen av de som setter sprøyter der heller kan gjøre det et sted som er mer hygienisk og godt for alle, sier Torjussen.

Strax-lederen mener det bør finnes et tilbud til de som oppholder seg der, slik at de slipper å sette sprøyter ute. Han går selv gjennom undergangen til og fra jobb, og har observert at området ofte er forsøplet.

Selv har han aldri følt seg utrygg der, men har forståelse for naboer som gjør det.

— Dette er et offentlig område, og folk må få oppholde seg der de vil. Hvis det skjer noe ulovlig der, eller folk opplever det som utrygt, er det en politisak.

Diskuter saken under:

LIGGER I BUSKENE: - De narkomane ligger i buskene, og sitter der om kvelden og nettene. Vi skal prøve å gjøre det vi kan for å holde det rent og brukandes for folk, men vi kan ikke rykke ut til enhver tid, sier Håkon Toverud i Statens vegvesen. Politiet i Bergen sier de måtte rykke ut til Damsgårdsveien flere ganger søndag etter meldinger om åpenlyst rusete personer som satte skudd. De måtte også håndtere et innbrudd i Damsgårdsveien. - Patruljene har kjørt i ett, sier operasjonsleder Kjersti Eidsnes.
2211-TIPSER
FORTVILTE NABOER: Morten R. Haugen tok dette bildet utenfor døren i Carl Konows gate i mai. Han sier det er like ille nå. - Dette bildet illustrerer en vanlig dag med opprydning hos oss, sier han.
MORTEN R. HAUGEN