• Dette er helt klart veggdyr, sier Reidar Mehl, avdelingsdirektør for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet.

JØRN-ARNE TOMASGARD

Bergens Tidende fortalte i går om skotske Inger Molver (23) som har fått mengder av bitt på armene etter at hun flyttet inn i en av blokkene på Fantoft for om lag seks uker siden.

Reidar Mehl i Folkehelseinstituttet sier han allerede for 20 år siden var på Fantoft og konstaterte veggdyr på stedet. Han var ikke det minste i tvil da han så bildet av det døde eksemplaret som Inger Molver hadde funnet på Fantoft, på bt.no i går.

— Ja, dette er et voksent veggdyr, sier han.

- Ikke farlig

Også konsulent Svein Svendsen i skadedyrfirmaet Actum Norge mener det er veggdyr.

— Dette er et insekt som suger blod. Det finnes ikke ute i naturen i Norge, men gjerne på steder der det flytter folk inn og ut, sier han.

Svendsen mener dyrene kan ha vært på Fantoft i lengre tid, siden opplysningene i gårsdagens artikkel tyder på at de finnes på flere av rommene.

— De er ubehagelige, men ikke farlige, sier han.

Mehl sier at veggdyr på et tidspunkt nærmest var utryddet i Norge. Men at de i de senere årene har dukket opp igjen.

— Dette er veldig vanlige dyr, særlig i Østen. De lever gjerne under primitive forhold. Nå er de blitt mer vanlig også i Europa. Jeg har hatt henvendelser om dette fra omtrent hele Norge, sier han.

- Må sprøyte

Mehl mener sprøyting med insektmiddel er løsningen på Fantoft.

— En måte å bli kvitt dem på, er å varme opp til 50 grader, en temperatur de ikke tåler. Men det er ikke så enkelt i en blokk, sier han.

— Man må også være oppmerksom på at de kan være motstandsdyktige mot sprøytemiddel, opplyser Mehl.

Pyretrum og Permetrin er to midler som trekkes frem til bruk mot veggdyr. Behandling med Pyretrum må ofte gjentas med en ukes mellomrom. To til fire timer etter sprøyting kan rommene luftes ut og døde og forgiftete dyr kan støvsuges.

Spres med sengetøy

Veggdyret kan spres ved transport av brukte møbler og annet innbo, reisebagasje eller brukt sengetøy.

Ifølge Mehl er meldinger og prøver av veggdyr i de senere år kommet fra hoteller, hytter på campingplasser, ungdomsherberger, studenthjem og hus hvor innbo er kommet fra sørligere land. Når veggdyret først har etablert seg i en leilighet, kan det på egen hånd spre seg til flere leiligheter i samme hus gjennom sprekker.

Hovedtilholdsstedet for veggdyr er senger. De gjemmer seg i sprekker både i seng og madrass og mellom disse. Men de kan også ha tilhold ganske langt fra senger, divaner og sofaer. Typiske gjemmesteder er baksiden av skap og bilder, sprekker i panel og ved lister.

VEGGDYR: Dette døde insektet fra Fantoft studenthjem er av arten Cimex lectularius, eller veggdyr på norsk.<p/> ARKIVFOTO: GISLE BJØRNEBYE