Helse Førde vedgår feil feil i varslingen om bussdrapene. Det gikk 14 minutter fra første nødtelefon til AMK varslet politiet, skriver Helse Førde i en pressemelding.

— Første melding til AMK ved Førde sentralsjukehus (FSS) kom 17.21. Dette var da en melding om et trafikkuhell. Omfanget var da ukjent, og mobildekningen i området var dårlig. I perioden etterpå kom det i alt27 telefoner til nødnummeret 113, skriver Helse Førde i pressemeldingen.

Politiet opplyste mandag kveld at det første nødanropet skulle ha kommet klokken 17.35, og at politiet ble varslet tre minutter senere. Dette viser ser altså å ikke stemme.

— Skulle varslet tidligere

— Ambulansen i Lærdal ble varslet 17.22. Sogndalambulansen ble sendt mot området 17.29, og ambulanse fra Årdal to minutter etter det. Luftambulansen stod vedLærdal sjukehus da den første meldingen kom, det tok av 17.31. I tillegg ble det sendt to bilamublanser fra Valdres, redningshelikopter fra Florø og luftambulanse fra Bergen.

Brannvesenet ble varslet av AMK klokken 17.33, politi 17.35. På dette tidspunkt trodde man fortsatt at det var snakk om en trafikkulykke, sier beredskapssjef Jan Petter Sæbø i Helse Førde til Aftenposten.

— Vedulykker skal alle nødetatar varsles omgående.Helseforetaket ser i ettertid at varslingen av de andre nødetatene skulle vært gjort tidligere. Hendelsen er meldt i vårt avviksystem, og Helse Førde vil gjøre engjennomgang av årsaken, heter det i pressemeldingen.

En av Helse Førdes ambulanser var først på stedet, ifølge helseforetaket. Den var der klokken 17:50, 29 minutter etter at AMK-sentralen fikk første melding.

Deretter kom brannvesenet og til slutt politiet.

Holdt seg på avstand

Beredskapssjefen opplyser at ambulansepersonalet holdt seg litt på avstand fra bussen i påvente av beskjed fra politiet. Brannmannskapet bestemte etter hvert at de skulle forsøke å pågripe gjerningsmannen.

De klarte de å få kontroll på ham med hjelp fra en ansatt i luftambulansen som da også hadde ankommet.

— Da følte vi at situasjonen var slik at vi kunne komme inn i bussen. Da var dessverre disse personene døde, sier Sæbø til Aftenposten.

Han sier at politiet kom rundt fem minutter senere og at de da kunne behandle gjerningsmannen, som også var skadet.

— Han hadde en sårskade i halsen, men var ved bevissthet, forteller Sæbø.

Ordfører i Årdal kommune, Arild Ingar Lægreid, vil ikke kommentere kritikken mot politiets responstid ut over følgende:

— Årdal kommune er som mange andre kommuner i Sogn og Fjordane opptatt av å ha lokalt politi. Vi vil beholde lensmannen her, som vi mener gjør et viktig forebyggende arbeid.