Natt til søndag 21. april 2013: Seks personer er samlet i en leilighet i Damsgårdsveien. Det drikkes store mengder alkohol. På stuebordet ligger en kniv som brukes til å skjære sitron til tequila-shots. En 23 år gammel bergenser reagerer på at kjæresten er inne på soverommet med husverten. Han banker flere ganger på døren, men døren åpnes ikke. Han har kniven med når han går tilbake til døren for å åpne den med makt. Den unge studenten er huseierens kamerat og forsøker å hindre at døren ødelegges. De to kommer i kontakt med hverandre, og bergenseren stikker studenten fem ganger i brystet og magen. Han forlater stedet, mens offeret segner om.

— Han stakk i en tilstand av sinne og sjalusi, sa statsadvokat Trond Høvik da han tirsdag holdt sin prosedyre i Bergen tingrett under rettssaken mot den 23 år gamle bergenseren.

Forbrent av olje

Mannen har selv forklart at han ville bruke kniven til å holde husverten på avstand når døren ble brutt opp. Så langt kom han ikke, ettersom den 22 år gamle studenten ble stukket flere ganger. Statsadvokaten anser dette for et drapsforsøk og mener handlingen alene kvalifiserer til fengsel i 6 år og 6 måneder.

De sakkyndige har kommet frem til at mannen er strafferettslig tilregnelig, men har paranoide trekk og mangler medfølelse. Han lider også psykisk av flere års narkotikabruk. Han har selv bedt om å få forvaring og innrømmer at han tidvis har følt seg paranoid.

Mandag 11. august 2014: 23-åringen sitter varetektsfengslet i Trondheim fengsel inntil straffesaken skal starte i Bergen. Han kontakter en fengselsbetjent ved lunsjtider og ber om å få Omega 3-tabletter. Deretter ber han om Subutex. Fengselsbetjenten kan ikke gi ham dette, og 23-åringen har med en mugge med varm rapsolje. Han kaster den mot betjenten, som dekker ansiktet med hendene. Han treffes av oljen og får forbrenningsskader. 23-åringen overmannes.

Dømt tidligere

Statsadvokaten brukte de to hendelsene i prosedyren da han argumenterte for forvaring.

For å idømme forvaring, skal det vurderes om 23-åringen har begått alvorlig vold tidligere. Trond Høvik viste til to voldsdommer som omhandlet ran, trusler om voldtekt og kutting av fingre. 23-åringen er også dømt for å ha brukt kniv mot eks-kjæresten.

— Til tross for at han hadde sonet for disse handlingene, begikk han altså nye voldshandlinger, først i Damsgårdsveien og deretter i Trondheim fengsel. Voldsadferden har fortsatt helt frem til hovedforhandling. Tidligere soning har ikke hindret nye voldsforhold, sa Trond Høvik.

- Paranoide trekk

Han viste også til 23-åringens atferd og sosiale og personlige funksjonsevne og trakk frem dette:

  • Han er rusmisbruker og har brukt narkotika fra han var 14 år.
  • Han har en dyssosial og lider av paranoid personlighetsforstyrrelse, ifølge rettspsykiaterne. Han mangler empati og misforstår situasjoner.
  • Han har også psykiske lidelser som følge av narkotikamisbruk og har heller ikke arbeid. 23-åringen er også tiltalt for seksuell omgang med en jente under 16 år, i tillegg til trusler mot en Nav-ansatt og fire tilfeller av vold mot politiet.

— Jeg mener forvaring i åtte år og tre måneder, med en minstetid på fem år og seks måneder, er riktig straff, sier Trond Høvik til BT.

Advokat Jørgen Riple er mannens forsvarer. Han holder sin prosedyre torsdag.