Mandag morgen startet rettssaken mot 22-åringen i Nordhordland tingrett.

Tiltalte, som har hatt jegerprøven siden han var 14, innrømmet ikke straffskyld etter at tiltalen var lest opp for ham i retten mandag.

Jeg var sikker på at nå hadde vi endelig fått den hjorten jaktlederen hadde påskutt. Straks etter hørte jeg et skrik.

Det var Tore Gaard (22) fra Haugesund som omkom ijaktulykkken i Masfjorden i Hordaland, om kvelden lørdag 27. oktober 2012.

Tiltalen mot Gaards 22 år gamle jaktkamerat gjelder uaktsomt drap etterstraffelovens § 239.

På vei til post

I innledningsforedraget gikk aktor Maj-Britt Erstad gjennom hendelsesforløpet forut for det fatale skuddet like før klokken 18.30.

Jaktlaget på syv hadde gjennomført tre driv siden åttetiden om morgenen, uten at det hadde blitt avfyrt skudd. Jegerne, som kjente hverandre fra de gikk på samme storviltlinje ved en folkehøyskole, skulle gjennomføre et fjerde og siste driv.Både tiltalte og avdøde skulle gå på post, og begynte å gå sammen med jaktlederen og en fjerde kamerat.

Kort tid etter ble det første skuddet denne lørdagen avfyrt.

Søkte skadeskutt hjort

— På vei til egen post så jaktleder en hjort i bevegelse. Jaktlederen siktet og skjøt på hjorten uten at dyret falt. Han meldte fra over radio om at han muligens hadde skadeskutt et dyr, som var på vei mot tiltalte, før han gikk til skuddplassen for å se etter blod, fortalte Erstad.

Selv forklarte 22-åringen fra vitneboksen at det var denne hjorten han trodde han skjøt mot da han avfyrte skuddet mot kameraten.

- Var sikker på vi hadde fått hjorten

Han forklarte at han hørte lyden av et dyr som kom mot posten hans.

— Det gikk ikke lang tid før jeg hørte at det begynte å knekke kvist overfor meg der jeg forventet at hjorten skulle komme. Det var samme lyden som når vilt kommer mot en. Så så jeg dyret på mellom 25 og 30 meters hold. Jeg så en hjort vendt mot meg, som klart var truffet, fortalte 22-åringen.

Han forklarte at han sto stille, og avsikret geværet.

— Jeg fant dyret igjen og følte at jeg hadde en god skuddmulighet og skjøt. Jeg var sikker på at nå hadde vi endelig fått den hjorten jaktlederen hadde påskutt. Straks etter hørte jeg et skrik.

Fant kameraten på skuddstedet

22-åringen sier han først trodde noen tullet med ham.

— Det gikk opp for meg at noe var fullstendig gale. Jeg løp frem til skuddstedet og der fant jeg Tore liggende. Han rakk hånden mot meg og jeg la ham over på siden. Han sa navnet mitt og jeg sa navnet hans.

22-åringen forklarer at han ringte 113 ganske umiddelbart, mens de fem andre jaktkameratene kom til stedet.

- Hvordan kan man se så feil

Avdøde Tore Gaards foreldre sitter få meter fra ham mens 22-åringen forklarer seg fra vitneboksen. Tiltalte tar lange pauser underveis i forklaringen, og er på lik linje med foreldrene til avdøde sterkt preget når detaljene fra oktoberkvelden i 2012 gjennomgås.

- Du sier du hadde en hjort i kikkertsiktet og hadde god skuddmulighet. Men så vet vi jo at det var Tore. Hvordan forklarer du det, spurte konstituert sorenskriver Gunnar Rode Torvund tiltalte .

— Jeg har tenkt på det i ett og et halvt år. Hvordan man kan se så feil, svarte 22-åringen.

Det er satt av fem dager til rettssaken. Tirsdag skal retten på befaring på åstedet i Masfjorden.

Jaktlederen var tidligere siktet i saken, men saken mot ham ble henlagt.