Mister Rudolf er politiadvokat Rudolf Christoffersen. Han er medaktor i saken mot de seks sigøynerne som er tiltalt for menneskehandel. I går brukte han et par timer til å utspørre den 16 år gamle jenten da hun vitnet.

Ifølge Statsadvokatene i Hordaland er hun et av ofrene i den alvorlige saken, men selv mener 16-åringen at hun ikke er det.Til tross for sin unge alder er hun gift og har en jente på nesten to år med en av de tiltalte.

Viktig forklaring

Noen meter fra henne satt hennes ektemann, sammen med de fem andre tiltalte sigøynerne. Hennes forklaring er svært viktig for de seks. Den fritar nemlig dem for noen av de alvorlige anklagene de er tiltalt for.

— Jeg forstår at hun er oppgitt. Vi legger til grunn at hun har vært under press, og mener vi kan bevise det, sier Christoffersen.

Politi og statsadvokat hevder hun har vært i en sårbar situasjon, blant annet på grunn av analfabetisme og mangelfull skolegang. Hun skal ha blitt utnyttet til å selge falske gullringer mot sin vilje, samt at hun har hatt seksuell omgang med sin tiltalte ektemann da hun var for ung for det.

- Ikke kjekt

— Dette er en vanskelig sak. Det er ikke kjekt å spørre henne ut om alle disse detaljene, men de er en del av tiltalen. Jeg har vært i mange rettsmøter med henne, vi har hatt en god tone, sier Christoffersen, som ikke tror at jenten er sint eller redd for ham.

I retten sa hun at ingen tvang henne til noe. Hun var ikke sendt ut for å selge falske gullringer mot sin vilje. Hun fortalte at hun ble gift da hun var 13 eller 14 år. Hun hadde gått på skole, men sluttet etter fire år.

— Jeg skulket så mye og ble utvist. Jeg klarte ikke å sitte i ro. Skolen var ikke noe for meg, sa hun.

- Kan lese og skrive

Hennes bistandsadvokat avviser imidlertid at hun er analfabet og sier at hun kan både lese og skrive. Troverdigheten hennes blir tema i saken. Aktoratet tviler på at det hun forteller er sant. De viser blant annet til at hun har forklart seg annerledes i politiforklaringer. Der har hun sagt at hun solgte smykker.

— Ingen har tvunget meg til noe, sa hun.

— Jeg har all respekt for henne, men mener hun er blitt utnyttet, sier Christoffersen.

I flere dager har to andre sigøynerjenter forklart seg om hvordan de har blitt utnyttet. Det er kommet frem groteske detaljer, om seksuelle overgrep, småjenter som brukes som lokkeduer for kåte, voksne menn. Målet har vært å få pengene deres. I går var det altså et nytt offer som forklarte seg, men hun fastslo at hun ikke var et offer.

— Vokste opp hos bestemor

— Jeg er ikke blitt tvunget til noe, gjentok jenten, som også fortalte om sin barndom.

— Jeg vokste opp hos min bestemor, som jeg elsket. Hun var syk og jeg hjalp henne.

— Hvor mange søsken har du, ville Christoffersen vite.

-Jeg er ikke sikker. Seks, syv, kanskje elleve eller tolv. To av mine søsken vokste opp på barnehjem. De var syke da de ble født, og det var ikke bra for oss andre se dem i huset. Derfor ble de sendt på barnehjem.

- Gift av egen vilje

Hun fortalte at hun ble gift da hun var 13 eller 14 år. Hun sa at hennes foreldre var sterkt imot dette, men hun poengterte at hun ble gift av egen fri vilje.

Rudolf Christoffersen spurte henne om en rekke detaljer, turer hun hadde vært med på, hvor de dro og hvilke campingplasser de overnattet på.

- Hva gjorde du på turene?

— Litt forskjellig, jeg lekte med barna, tok en tur i byen.

Da han ville vite om hun solgte smykker, svarte hun først nei. Christoffersen viste så til politiavhør hvor hun hadde forklart seg annerledes.

— Kanskje husker jeg feil, kanskje solgte jeg en ring for å kjøpe en flaske brus. Jeg vet ikke, jeg kan ha glemt.

Noe senere innrømmet hun at hun hadde solgt smykker, halskjeder og ringer. Det er blant annet på dette punktet politiet og aktoratet mener hun er blitt utnyttet mot sin egen vilje.

Forsvarerne mener hennes forklaring er i samsvar med de tiltalte sier. Vergen og bistandsadvokaten ønsker ikke å kommentere hennes vitnemål.