Etter basketaket ved Nordneshytten i Byfjellene fredag, ble 26-åringen mandag fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett. Tingretten kom frem til at det er fare for at mannen skal rømme, og den siktede franskmannen ble varetektfengslet i fire uker.

— Min klient holder fast på at det var han som ble angrepet først. Han har synlige skader og nekter straffskyld, sier forsvarer Egil Jordan.

- Vagabonder

Mannen skal ha vært i Bergen siden slutten av november i fjor. I store deler av tiden har han oppholdt seg på Byfjellene.

— Han kan vel beskrives som en vagabonder, sier Jordan.

Franskmannen har også slitt psykisk under bergensoppholdet. I tillegg til å bo ute, har han overnattet hos Kirkens Bymisjon og andre institusjoner.

Han har forklart at han oppholdt seg i hytten da de to arbeiderne kom. De skal ha blitt sint da de så han var der og gått til angrep.

Legemsbeskadigelse

Politiet mener imidlertid at det var franskmannen som angrep de to litauiske arbeiderne. De to skulle gjennomføre arbeider på hytten.

Angrepet skal ifølge politiet ha skjedd med kniv og kubein. Politiet mener også at 26-åringen hadde ruset seg på alkohol og metamfetamin før de to litauerne ble angrepet.

Som BT skrev i helgen, skal franskmannen ha båret med seg en kniv og en bajonett med henholdsvis 8 og 44 centimeter lange blad i sekken.

Disse skulle brukes til eventuelt selvforsvar, skal mannen ha forklart i avhør.

— Han er siktet for to tilfeller av legemsbeskadigelse, ett fullbyrdet og ett forsøk, og ett tilfelle av trusler. Han nekter straffskyld og hevder han ble angrepet først, sier politiadvokat Sven Arne Dahl-Michelsen til BT.

Han opplyser videre at 26-åringen er siktet for bæring av kniv.

Litaueren som ble skadet, skal ha fått kutt i hodet og hånden - men etter forholdene ha det bra.

- Drapstruet

Den siktede 26-åringen skal ha uttalt «I'll kill you» til de to arbeiderne.

Nå vil ordensmakten ha 26-åringen bak lås og slå, i utgangspunktet i fire uker, på grunn av fare for gjentagelse - og fare for at han kan stikke av.

— Han er fransk borger uten fast tilknytning til Norge, sier Dahl-Michelsen.

- Siktede har sagt at han vil gå til motanmeldelse?

— Jeg ser at det står i avhøret, men det har per nå ikke kommer noen anmeldelse, sier Dahl-Michelsen mandag formiddag.

På sykehus

Jourhavende jurist i hordalandspoliteit søndag kveld sa at det kan bli behov for en grundig undersøkelse av den franske mannens psyke.

— Han var på sykehus frem til lørdag. Men jeg vet ikke om han er blitt undersøkt av psykolog eller psykiater, sier politiadvokaten i saken.

Franskmannen er, så vidt Dahl-Michelsen vet, helt ukjent for politiet i Bergen fra tidligere.