— Første gang jeg ble slått ned, var da jeg holdt på å stå frem som homofil som 18-åring, sier Bremnes.

En skolekamerat hadde hørt Bremnes snakke med noen venninner utenfor et utested om at han var homo. Senere på kvelden trakk skolekameraten han til sides.

— Først slo han meg. Da jeg lå nede, sa han at han ikke trodde at jeg var «sånn», sier Bremnes.

Da han ble slått ned, hadde han ennå ikke fortalt foreldrene at han likte menn.

— Jeg hadde lyst til å gå til politiet og gjøre en stor sak av det. Jeg var redd for at mamma skulle få vite det. Det var ikke slik jeg ville at hun skulle få høre jeg var homofil, sier Bremnes.

Les også: Ikke kontroll over homovold

Neppe den eneste

Han er trolig ikke den eneste som har opplevd hatkriminalitet uten å oppleve det. Både politi og forskere tror det er store mørketall.

En rapport fra Norsk institutt for forskning om oppvekt, velferd og aldring fra 2007 viser at homofile tenåringer er mer utsatt for vold enn sine heterofile venner.

I undersøkelsen oppga fire av ti homofile/bifile gutter og menn at de hadde vært utsatt for vold som krevde legebehandling det siste året. Dét viser imidlertid ikke igjen i voldsstatistikkene.

Seniorrådgiver Pål Meland i Oslo politidistrikt tror det er flere grunner til at homofile som opplever vold ikke anmelder det.

— Hvis man kontakter politiet går man åpent ut med hvem man er. Det er noen som ikke ønsker det, det blir for sårbart, for privat. Kanskje man ikke er åpen, og bare vil legge det bak seg, sier seniorrådgiver Pål Meland i Oslo politidistrikt.

BT-leder: Stopp hatet uten register

Reklamekampanje

Sammen med Landsforbundet for Lesbisk og Homofil frigjøring (LLH) har politiet i år laget en reklamekampanje for å oppfordre homofile til å anmelde vold.

— Vi vil at folk skal anmelde disse sakene. Dette er noe som registreres og blir tatt alvorlig av politiet, sier Meland.

Det var ikke det Tor Andreas Bremnes hadde hørt. Etter å ha flyttet fra hjembyen Larvik til Bergen, opplevde han å bli slått ned to ganger i 2006.

— Jeg hadde hørt fra andre som hadde opplevd vold at politiet ikke tok det seriøst, og klassifiserte det som bråk på byen. Derfor tok jeg meg ikke tid til å anmelde, sier Bremnes.

Han er leder for LLHs ungdomsorganisasjon, Skeiv Ungdom, i Bergen, og er positiv til at politiet nå har fokus på hatkriminalitet.

Rune Sævig