24-åringen er nå siktet for knivdrap på sin tre år eldre bror, hjemme i huset de bodde i — i Liakroken i Åsane natt til lørdag. En venn av brødreparet sier til BT at han traff 27-åringen i Bergen sentrum for noen dager siden.

- Da hadde han blåmerker i fjeset og et kutt i pannen; det så ut som om han hadde fått bank. Det var så ille at jeg spurte hva som hadde skjedd. Han svarte at det var lillebroren som hadde gjort det, og at lillebroren «ikke hadde vært helt seg selv» i det siste.

Kameraten av brødreparet beskriver 24- og 27-åringen som nære venner, og er sjokkert over det som skjedde natt til lørdag.

- De hadde et godt forhold, de to. Jeg spør meg hva som har skjedd som utløste noe så tragisk, sier vennen.

En annen venn som kjenner brødrene godt sier dette:

- De har hatt det kjempetøft og opplevd mye tragisk, både personlig og i familien. Men de har alltid stått sammen. De var kjempekompiser. Det som har skjedd nå, er bare helt tragisk.

- Veldig klar

- Saken synes veldig klar for oss så langt, sier stasjonssjef Magnus Stub Nilsen ved Åsane Nord politistasjon.

Klokken 03.29 natt til lørdag fikk politiet en telefon fra AMK. Fem minutter etterpå var de på plass i huset i Åsane. 27-åringens liv sto ikke til å redde. Samtidig pågrep de hans 24 år gamle bror og beslagla en kniv som politiet mener skal være drapsvåpenet.

I går ettermiddag saumfarte politiet huset og sikret seg tekniske spor.

- Da drapet skjedde var fire personer til stede. Det var siktede, den døde broren og to andre vitner som var i huset, sier overbetjent Rune Løland ved Bergen nord politistasjon.

Søskendrap er sjelden

Drap mellom søsken er uvanlig, ifølge Kriminalpolitisentralens (Kripos) nasjonale drapsstatistikk. I deres oversikt er det ikke registrert et eneste drap mellom søsken de siste fem årene. I perioden 2004-2007 var det ett søskendrap årlig, ifølge Kripos.

En kvinne som har vært mye med både store- og lillebroren, mener drapet er «veldig ufor-ståelig».

- Jeg kjente storebroren best, men han og lillebroren var så å si alltid sammen. Lillebroren hang mye med brorens venner. Jeg oppfattet lillebroren som sympatisk og ordentlig. Jeg har aldri hørt eller oppfattet annet enn at forholdet mellom de to var bra, sier kvinnen.

Hun forteller at brødrene og familien har vært gjennom mange tragedier, og at begge brødrene hadde sine problemer. For noen måneder siden fikk hun melding om at eldste-broren, som ble drept natt til lørdag, hadde vært på avrusning og at det «gikk fint».

- Men han var veldig innadvendt, selv når han var ruset. Han var ikke særlig kontakt-søkende.

Ble renvasket

27-åringen var siktet i en større kriminalsak i Bergen for en del år tilbake. Han satt varetektsfengslet i over tre uker i full eller delvis isolasjon, før den rette gjerningsmannen ble tatt. Først et år etterpå ble siktelsen opphevet. Det fikk politiet kritikk for. 27-åringen fikk 120.000 kroner i erstatning etter renvaskelsen.

«Det som likevel kunne redusert kjærende parts subjektive påkjenning var at saken mot ham hadde vært avklart påtalemessig på et tidligere tidspunkt», skrev Gulating lagmannsrett, som tilkjente ham erstatningen.

«Snill»

Huset hvor drapet skjedde er leid ut til Nav av TJD Eiendom. Moren og de to sønnene flyttet inn i hovedetasjen i mars i år. Avtalen kom i stand på kort varsel, og først var det bare 24-åringen og moren som flyttet inn. 27-åringen flyttet inn senere.

- 24-åringen slo gjerne av en prat og hjalp meg med praktiske ting når jeg var der. Jeg oppfattet ham som snill, men han har opplevd mye tøft i livet, sier Dag-Ivar Engeberg, daglig leder i eiendomsselskapet.

- Jeg hadde ingen betenkeligheter med å leie ut til dem. Jeg visste at de slet med ting da de flyttet inn, men de var greie folk. De oppførte seg bra. Vi hadde ingen klager på dem. Dette er bare en stor tragedie, sier Engeberg.