— Han hadde vært litt tilbaketrukket den siste tiden, så jeg ble positivt overrasket da han kom. Det virket som han var i godt humør, festet og var glad, fortalte barndomskameraten til den mannen som er tiltalt for drapet på Rebecca Rist i retten i dag.

Les også: Morens varme beskrivelse av Rebecca

De to har kjent hverandre siden de var små, og tilbrakt svært mye tid sammen. Barndomsvennen ble ufrivillig dratt inn i Rebecca-saken 18. desember i fjor. Politiet hadde registrert at noen ringte den savnede kvinnen fra hans telefon den kvelden hun forsvant.

- Kaos

— Alt var kaos. Jeg skjønte ingenting. Det måtte være en feil. Jeg visste at jeg aldri hadde sett eller truffet Rebecca, forklarte mannen i retten.

Etter at barndomskameraten hadde vært i avhør hos politiet dro han tilbake på jobb og leste om saken i avisene. Der fant han ut at Rebecca var hentet i en hvit bil og kjørt til Åsane den kvelden hun forsvant.

— Jeg kom på at kameraten min hadde en slik bil, og jeg kontaktet politiet for å fortelle dette, sa han.

Det viste seg at den drapstiltalte 28-åringen hadde lånt kameratens telefon for å ringe og avtale et møte med Rebecca.

- Omtenksom og gavmild

Barndomsvennen har holdt kontakten med tiltalte, også etter at han havnet i fengsel. Men i retten sa han at de to aldri har snakket om det som skjedde desembernatten i fjor.

— Jeg ville ikke gjøre det verre for han, når han allerede satt i fengsel og hadde det vanskelig fra før.

Han gav også gode skussmål til vennen sin.

— En gang har jeg sett at han var aggresiv, men jeg har aldri sett han slåss. Han er omtenksom og gavmild, sa barndomskameraten.

FORSVARER: Eirik Nåmdal representerer mannen som er tiltalt for drapet på Rebecca Rist
EIRIK BREKKE