De to mennene ble pågrepet i en hytte på en campingplass i Bergen torsdag. Sammen med dem i hytten var flere rumenske kvinner.

Pågripelsen skjedde etter at politiets nye Exit-gruppe i flere uker har spanet på en gruppe rumenske prostituerte som holdt til på Tårnplass.

— Så vidt jeg kjenner til er dette en av de første gangene bergenspolitiet målrettet har gått etter halliker som står bak gateprostituerte, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Etterforskningen har etter politiets mening avdekket at de to mennene har fungert som halliker for minst tre kvinner. En av dem er 24-åringens kone.

En annen av kvinnene som var i hytten, har politiet funnet bilde av i en annonse på et nettsted med prostitusjonsannonser.

Bosted og transport

Politiet mener at mennene har sørget for at kvinnene har hatt steder å bo i Bergen, og at de har transportert dem til og fra sentrum for at de skulle selge sex der. Bilder og registreringer fra fotobokser og bompengepasseringer viser ifølge politiet at kvinnene jevnlig er blitt kjørt inn til Bergen sentrum på kveldstid.

En anonym melding til Oslo-politiet i vår knyttet en av bilene som er registrert i etterforskningen, og som ble funnet utenfor rumenernes hytte, til prostitusjonsvirksomhet.

Melderen som kontaktet politiet den gang skal ha fortalt at to kvinner, som solgte seksuelle tjenester i Oslo og Bergen, jevnlig ble hentet i denne bilen. Kvinnene måtte, ifølge melderen, gi penger til sin hallik.

Undersøkelser av valutaoverføringer skal vise at de to mennene til sammen har sendt mer enn 100.000 kroner ut av landet. Politiet mener dette er utbytte av kvinnenes prostitusjon.

To av kvinnene som var sammen med mennene i hytten, har forklart at de har solgt sex, men nekter for at de har halliker eller bakmenn.

- Kjørte pirattaxi

Begge de to siktede mennene nekter også straffskyld. De har forklart at de kom til Norge for å jobbe, og at de har hatt svarte oppdrag innen byggebransjen. I tillegg skal de ifølge sine forklaringer ha tjent penger på å kjøre pirattaxi.

Politiet har ikke funnet informasjon som tyder på at kvinnene er blitt tvunget til å prostituere seg.

De to rumenerne ble i går varetektsfengslet for fire uker, med to ukers full isolasjon.

Advokat Jan Bakke, forsvarer for den yngste av de siktede, mener politiets beviser ikke holder.

— Det er ikke tilstrekkelig bevist fra politiets side at han har hatt noe med prostitusjonen til disse kvinnene å gjøre, sier Bakke.

Leter etter flere sex-kunder

Politiets nye Exit-gruppe er opprettet for å etterforske menneskehandel, hallikvirksomhet og sex-kjøp. De siste ukene har gruppen arbeidet intensivt opp mot gateprostitusjonsmiljøet i byen.

— Spaningen i denne saken har ført til flere bøter til kunder. Så langt er tre sex-kunder avslørt, sier Christoffersen.

Politiet vil nå gå gjennom mobiltelefoner som ble beslaglagt i forbindelse med pågripelsen, for å forsøke å finne frem til flere sex-kunder.

Leder for Exit-gruppen, Are Sangolt, utelukker ikke flere pågripelser i den nærmeste tiden.

— Vi kommer til å ha flere operasjoner mot hallikvirksomhet utover høsten, og har flere miljøer som vi vil foreta oss noe overfor, sier han.