— Han var mer enn en kollega, han var en kamerat.

Det sa Kai Leif Apelseth, sjefen til Marcin Dudek, som døde etter at han falt på Strandkaien natt til 13. novemeber i fjor.

En 27 år gammel mann fra Litauen er tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge. Statsadvokatene mener han slo ned Dudek, slik at han døde i fallet.

- En tragisk sak

— Dette har vært en tragisk sak. Han var en veldig god kollega, smilte alltid. Vi føler vel alle ansvar for det som skjedde, sier Kai Leif Apelseth.

— Hvordan, spurte aktor.

— Det var første gangen han var i Bergen.

Kollegene begynte julebordet på Hotell Neptun og fortsatte til Zachariasbryggen. Der hygget de seg og drakk alkohol. Utpå kvelden var flere av dem beruset, men i godt humør.

Ved 00.30-tiden begynte de å gå hver til sitt. Flere av dem var påseilet.

Sto nær familien

Dagen etter fikk Apelseth vite at Dudek lå alvorlig skadet på sykehus. Han fikk varslet familien i Polen via en kollega. Apelseth deltok i begravelsen, og fortalte at firmaet hadde betalt begravelse, flytur og hotellopphold for Dudeks familie.

— Han var veldig knyttet til sin familie, spesielt sin mor, men han hadde også yngre søsken. Han hadde en forsørgeroppgave for familien De har tatt dødsfallet veldig tungt, sa Apelseth.

— De har begrenset økonomi, men var opptatt av at han skulle få en verdig avskjed. Vi har lagt ut for disse utgiftene, la han til.

- EN KAMERAT: Han var en veldig god kollega, smilte alltid, sa Dudeks sjef, Kai Leif Apelseth.
PER LINDBERG