ØIVIND ASK

Vi har samlet de fire veteranene, Eilert Eilertsen (86), Dagny Hysing-Dahl (83), Bitta Romsland Østvold (81) og Eli Tønder (74) til en samtale om bøkene de har skrevet nå i høst. Og naturligvis litt om livet. Men en del av samtalen kom naturlig nok til å dreie seg om jordskjelvkatastrofen og skjebnene der.

Disse fire har alle opplevd urolige tider med katastrofer og døde mennesker, men det har ikke gjort dem likegyldige og følelseskalde. Tvert imot. De vet hva det vil si å vente i det uvisse, å forsake. Kanskje er det derfor de vil bringe erfaringene sine videre til de neste generasjonene.

Mine viktigste år

I de siste par årene har de alle jobbet med hvert sitt prosjekt, uten å vite at de andre også gikk svanger med en bok. Det merkelige er at de alle bor i samme boligkompleks på Nesttun, Futurum seniorsenter, de treffer hverandre nesten daglig, men ingen har snakket om hva de drev med.

Tre av bøkene må vi kalle biografier. Gjennom hele livet har Eilert Eilertsen samlet stoff om livet sitt, sirlig plassert i mapper og album. Det er derfor blitt en grundig dokumentasjon, også over en del av vår felles historie. Men først nå, 86 år gammel, har han fått det i bokform.

— Jeg har mye å øse av, men tanken om bok måtte modnes. Før eller siden måtte jeg gjøre dette, du kan kalle det alderspress.

— Hva har vært dine beste år?

— Det spørsmålet har jeg aldri fått før, derfor har jeg ikke tenkt noe særlig på det, sier gamleordføreren litt overrasket. Men svaret kommer likevel raskt.

— Jeg tror nok at de første 20 årene som lege var de viktigste, årene i England, i Matrefjellene i Bjørn West, Tysklandsbrigaden, Italia og i Amerika.

Mitt testamente

— 9. april 1940 og 8. mai 1945 har preget meg og hva jeg står for, dagene da vi mistet friheten, og dagene vi fikk den igjen, sier Dagny Hysing-Dahl.

— Det vi lærte da har betydd mye, men hvis du spør om det rareste, var det uten tvil 1945 da freden kom.

— Jo eldre vi blir, desto større blir behovet for å gjøre opp status, gå tilbake i tid og minnes.

Boken handler lite om henne selv, men mer om tankene hun vil bringe videre til barn og barnebarn, hennes testamente så å si.

Dagny Hysing-Dahl er bekymret for demokratiet vårt. Hun mener at folk, velgerne, har altfor liten mulighet til virkelig å velge, og at altfor mye makt ligger i partienes nominasjonsprosesser.

— Vi har alle et samfunnsansvar, og hva vi leverer videre. Det er derfor jeg har skrevet denne boken.

En himmel av stjerner

Eli Tønder har en helt annen innfallsvinkel til boken sin.

Hun var gymnastikklærer på Gimle, internasjonal turndommer og gift med lege, kreftforsker og professor Olav Bergo fra Sogn. De hadde et travelt liv, med mye reising.

Like siden 1895 hadde Olavs slekt eid fjellgården Drægo, høyt over Nærøyfjorden. I 1966 overtok de to gården, egentlig mot sin vilje, men etter hvert modnet tanken på at de skulle flytte til Drægo når de ble pensjonister. Så lang tid tok det ikke, og i 1985 meldte de flytting til Aurland kommune.

Det ble et eventyr. Første vinteren var han alene for å prøve hvordan det gikk, deretter var Liv der i to år mens han jobbet i Bergen. Frem til 2000 drev de to som sauebønder 422 meter over havet, fire kilometer fra fjorden og to kilometer til nærmeste nabo.

— Våren kom sent der oppe, solen er borte 12-14 uker midtvinters, men vi så den på fjelltoppene. Nattehimmelen var utrolig med et hav av stjerner. Vi ser storheten i skaperverket når vi steller jord og dyr. Jo, dette var 15 fantastiske år for oss, og mine viktigste. Her inne fikk vi ta i bruk alle sider ved oss selv, vi fikk være sammen.

Mens andre slapper av ...

Bitta Romsland Østvold var høyskolelektor og hovedlærer i sang ved musikklinjen ved Høgskolen i Bergen. Da hun ble pensjonist 67 år gammel, jublet hun dette for teatersjef Tom Remlov, der hun var i deltidsstilling.

«Flott, nå kan du gå inn i full stilling», var hans begeistrete reaksjon.

— Jeg ble sjanghaiet, men det var flotte år.

Slik ble fast ansatt i full stilling frem til hun fylte 80. Da begynte hun på en fransk-norsk musikkordbok. Ordlisten inneholder 5200 ord, uttrykk og spilleanvisninger, i tillegg har boken et tittelregister på 2400 verk.