Bakgrunnen var en interpellasjon fra SV om at byrådet burde engasjere seg i saken om den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu, som ikke får utreisetillatelse fra Israel. Vanunu har sonet 17 år i fengsel etter å ha avslørt Israel sitt hemmelige atomvåpenprogram i 1986. Vanunu har søkt om politisk asyl i Norge.

Byrådsleder Monica Mæland svarte at dette ikke er en sak for byrådet i Bergen, og at de stolte på regjeringens håndtering av saken.

Men det var Terje Gilje (KrF) som fikk temperaturen opp.

— Vanunu er en landssviker, og det er en ussel ting som vi ikke skal glorifisere på denne måten som blir gjort. Den slags folk kan ikke vi ta ansvar for, sa Gilje fra byrådets talerstol. Han fortalte at han hadde satt seg godt inn i saken gjennom mange år.

Innlegget fikk flere til å tenne på alle pluggene. «Rystende», mente Terje Ohnstad (Ap), mens Stine Akre (uavh.) mente Giljes innlegg oste av rasisme. Hans-Carl Tveit (V) mente Gilje glorifiserer Israels atomvåpenprogram, som ble utviklet i strid med internasjonale konvensjoner.

— Jeg vil minne om at alle norske biskoper har gitt sin støtte til Vanunu. Men det er vel ikke godt nok for KrF, sa Oddny Miljeteig (SV).

— Jeg hadde glemt hvor reaksjonære Bergen KrF er i denne perioden, utdyper hun etterpå.

Flertallet i bystyret støttet byrådslederen i at dette ikke var en sak som burde behandles i Bergen bystyre.

Hva synes du om Vanunus handlinger? Si din mening i feltet under!

ENGASJERT: KrF-politikeren Terje Gilje brukte sterke ord om Vanunu i bystyret mandag.
arkivfoto, helge skodvin
OMSTRIDT: Mordechai Vanunu
HAIM ZACH