Torsdag startet rettssaken mot den mer 20 år eldre mannen som trente jentens lag i Bergen fra 2009 og to år fremover.

— Hun gikk med hemmeligheten i en lang periode, og dette skulle være deres hemmelighet. Det var en stor belastning for henne. Han misbrukte sin tillit, og det fikk store konsekvenser, sa bistandsadvokat Siren Preto i sin prosedyre i Bergen tingrett.

Mannen i 30-årene trente et lag i Bergen da han innledet et forhold til den mindreårige jenten. Selv mener han at det ikke skjedde noe seksuelt før hun fylte 15 år. Ifølge tiltalen var hun 14 da det skjedde for første gang høsten 2009.

Skjulte ting

I retten forklarte den i dag unge kvinnen hvordan det var å holde på hemmeligheten som ingen andre måtte få vite om.

— Jeg brukte mye tid på å skjule ting. Jeg kunne ikke legge fra meg mobiltelefonen min, i tilfelle noen skulle finne den, sa jenten.

- Tenkte du på at det var over 20 års aldersforskjell mellom dere, spurte aktor Eli Valheim.

— Ja, jeg tenkte at det ikke var bra. Derfor ville jeg skjule det. Ingen visste at vi var kjærester, og vi måtte holde det hemmelig for alle, svarte hun.

Moren mistenksom

Kvinnen sa at hun hadde det vanskelig i den aktuelle perioden. Hun så at venninnene hennes gjorde helt andre ting enn det hun gjorde.

— Jeg følte jeg ikke hadde noe normalt liv og tenkte jeg måtte sette livet på vent til jeg ble 18 år og kunne bestemme selv, forklarte hun i retten.

Andre fattet mistanke om at ikke alt var normalt. Jentens mor stusset blant annet over forholdet datteren hadde til den eldre mannen. Hun tok også dette opp med mannen, uten at det tok slutt.

— Min mor ble etter hvert mistenksom og sa flere ganger til meg at jeg ikke burde være med ham.

Et helt annet forhold

Til slutt fortalte hun om det som hadde skjedd til en annen person, som varslet moren. Treneren ble også anmeldt av idrettslaget, som hadde fått kunnskap om forholdet.

— Det var veldig tungt å bære på hemmeligheten, men en lettelse da det var over. Tiden etterpå har blitt bedre. Jeg har fått et helt annet forhold til familien min. Nå kan jeg snakke med dem uten å være redd for å si noe feil. Jeg kan også legge fra meg telefonen uten å være redd for å bli oppdaget.

Ungdomsskolen ble preget av sykdom og svært høyt fravær. Hun klarte ikke å fullføre videregående.

— Jeg begynte, men det var vanskelig å konsentrere seg. Tankene var et helt annet sted. På sikt håper jeg at jeg skal få en jobb, sa hun.

- Ikke utnyttelse av stilling

Aktor la ned påstand om at mannen dømmes til to års fengsel, mens forsvarer Gisle Didriksen mente det ikke var grunnlag for dette.

— Han har erkjent mye av det han er tiltalt for, men han nekter straffskyld for å ha utnyttet sin stilling. Han kan ikke dømmes for dette, all den tid det ikke er årsakssammenheng mellom trenerrollen og det som siden skjedde, sa Didriksen i sin prosedyre.

Bistandsadvokat Siren Preto la ned påstand om at treneren dømmes til å betale både oppreisingserstatning og skadeerstatning.

— Det er vanskelig å beregne økonomisk tap. Vi vet hun hadde problemer før dette skjedde, men vi vet også at de eskalerte. I dag er hun tre år forsinket ut i arbeidslivet. Det bør utbetales en risikoerstatning begrenset til 500.000 kroner og en oppreisingserstatning begrenset opp til 200.000 kroner.

Didriksen sa at hans klient var innstilt på å betale oppreisningserstatning, men mener det er vanskelig å beregne skadeerstatning i dag, all den tid den unge kvinnens fremtid er usikker. Han mener det eventuelt bør vurderes på et senere tidspunkt.

Etter at saken ble anmeldt, sluttet han som trener i den aktuelle bergensklubben.