Anita Angvik Ytredal (16) og Julie Bueide (16) sitter på Torgallmenningen i dag og selger vafler i forbindelse med Operasjon Dagsverk.

Årets OD-prosjekt arbeider for å bekjempe menneskehandel i Brasil. Men ifølge jentene var det ikke lett å få seg jobb.

— Vi har vært på de fleste butikkene på kjøpesentrene i sentrum og spurt om jobb. Men ingen ville ta oss inn, forteller Anita.

— Det er bare 300 kroner vi skal samle inn, og det er bare én dag. Butikkene burde ta seg råd til det. Vi trodde virkelig ikke det skulle være så vanskelig å få jobb, sier Julie.

En av ti

Etter en rask ringerunde til ti butikker i sentrum, var det kun én av butikkene som hadde tatt inn elever i forbindelse med Operasjon Dagsverk.

Tilbakemeldingene fra butikkene bt.no ringte, var at de ikke hadde arbeid til elevene, at det ikke lønte seg og at det var for mye arbeid forbundet med å ta inn uerfarne elever for kun én dag.

Gode OD-erfaringer på IKEA - Vi har ti OD-elever hos oss på IKEA i dag. Vi har hentet inn elever fra skolene i nærområdet. Det har vi gjort de siste årene, og har bare gode erfaringer med de, sier personalkonsulent Tone Mikalsen i IKEA Åsane til bt.no

Men hos Vero Moda på Torgallmenningen har de tatt inn tre OD-elever.

— Det er viktig at de får oppleve arbeidslivet. Vi får inn mye varer hver eneste dag, og vi har god hjelp av dem, forteller assisterende butikksjef Kristel Kaland ved Vero Moda.

Avdelingsleder for FN-sambandet i Bergen, Arne Øi, synes det er leit at ikke flere butikker stiller opp for OD.

— Ungdommen får en annen opplevelse av solidaritet når de selv yter noe i stedet for å bare gi de 300 kronene. Butikkene burde absolutt gi dem en mulighet. Dette skjer bare én gang i året, og det går til en svært viktig sak, sier Øi.

Finner alternativer

— Vi vet at det kan være vanskelig for mange å få seg jobb på OD-dagen, men det pleier ikke være et stort problem. De fleste elevene er flinke til å finne på noe annet å gjøre, sier leder for OD i Hordaland, Marte Koch.

Rundt 120.000 elever fra ungdomsskoler og videregående skoler i hele landet deltar på OD i dag. Fra Hordaland er 63 skoler påmeldt.

— Dette er solidaritet i praksis. Det er utrolig flott at så mange elever er med og bidrar, sier Koch.

Anita og Julie er glade for å kunne delta i Operasjon Dagsverk, selv om de ikke fikk noen jobb.

— Vi måtte ty til en kreativ løsning, men vi føler at vi er med og gjør noe viktig. Det er ikke så ofte vi får muligheten til å hjelpe andre mennesker. Vanligvis går vi jo bare rundt i vår egen lille verden. Det er fint å få sjansen til å tenke litt på andre enn seg selv, sier Anita.

ANE BØRHAUG
ANE BØRHAUG
ANE BØRHAUG