Jarle Audestad fra Vaksdal var på vei til Fusa da han ved 16.30-tiden i går ble hindret av flom på Fylkesvei 48 ved Gaupholm — mellom Samnanger og Holmefjord.

— Det var flere små oversvømmelser langs veien, men her sa det helt stopp. Vannet rakk oss til knærne, forteller Audestad, som ble stående i kø i rundt 40 minutter før brøytemannskapene var på plass og fikk ryddet.

Pust ut!

Bor du langs kysten og ikke skal så langt av gårde, kan du imidlertid puste ut etter uker med hålke, snø, slaps og andre ugreie påfunn av værgudene.

— I ytre strøk er det fint på veiene nå, om enn noe vått. Men i Hardanger, Kvinnherad og Nordhordland er det ille. Modalen er for eksempel helt isolert, sier Einarsen.

På verstingstrekket mellom Voss og Vinje er det også trøbbel mandag morgen. Der har et vogntog kjørt i grøften for n'te gang de siste dagene.

Einarsen tror det kan ligge an til å bli en kaotisk mandag morgen på Vestlandet.

— Det er klart at det kan bli vanskelig for mange når de skal til arbeid eller skole, sier hun.

Her er det stengt nå - se vår løpende oversikt:

Se komplett oversikt over stengte veier

Snøras på panseret Vidar Valland Klausen fra Bergen var på vei hjem til Norheimsund med kone og svigermor da han fikk et ublidt møte med naturkreftene ved 18-tiden søndag.

— Først ble vi stående fast øverst i Tokagjel, etter at et ras sperret veien, sier Klausen.

Veibanen ble ryddet, og de kjørte videre, men kaoset fortsatte.

— Like før Snauhaugentunnelen ble panseret på bilen truffet av et snøras.

Raset dekket hele veien i bredden.

— Jeg bråstoppet og rygget 20 meter. Pulsen steg, for å si det sånn, sier Klausen, som er glad for at ingen ble skadet i raset.

Fullt kaos

Telefonen sto ikke stille hos veivesenet denne søndagen.

— Jeg vet ikke hvor mange som har ringt. Vi har ikke klart å telle, men vi har sikkert hatt mellom 500 og 1000 telefoner med spørsmål om veiene, sier Camilla Einarsen.

— La bilen stå. Det er vårt råd. Foruten mange stengte veger, er det også gjennomgående vanskelige kjøreforhold de fleste plassene på hele Vestlandet. Statens vegvesen er i full beredskap og våre entreprenører har det meste av mannskap og utstyr ute. Værmeldingene for de kommende timene tyder på at situasjonen vil fortsette det kommende døgnet, sier kommunikasjonsrådgiver Helge Rong i Statens vegvesen.

Politiet har ikke fått melding om noen personskader.

— Utrolig at det har gått bra. Det er rapportert at tre personer satt i en bil som ble innesperret av et ras i Fjæra. Meldingen kom klokken 17.08, sa Jan Steimler, operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hjalp hverandre Noen minutter senere gikk det ras ved Skare, mellom Odda og Seljestad. Bilene som kom til stedet stanset opp. Mens de ventet, gikk et nytt ras og traff et av kjøretøyene.

— De som var der hjalp hverandre og fikk trukket bilen ut av snømengdene, sier Steimler.

Det var ved 10.30-tiden søndag formiddag at kaoset startet. Da gikk et 40-50 meter bredt snøras over riksvei 13 i Odda.

Byggeleder Kenneth Lyngsgård i Statens Vegvesen, sa til bt.no at veien ikke blir åpnet før tidligst mandag.

Ras stengte E16

Utover ettermiddagen ble flere veier på Vestlandet rammet av ras.

— Klokken kvart over tre fikk vi melding om at det var gått et snøras ved Hyvingatunnelen. Like etter ble det meldt om nok et ras, denne gangen ved Dalseidtunnelen, fortalte vaktoperatør Ole Magnus Tveit ved Veitrafikksentralen.

Rasene førte til at veien mellom Bolstad og Dale var stengt i flere timer.

Ved fem-tiden åpnet E16 igjen.

Lange køer

  • Det er kø så langt øyet kan se, fortalte Anne-May Hofseth, som satt fast like før Dalseidtunnelen. Hun kom kjørende fra Bergen mot Dale.

Også Riksvei 49 mellom Norheimsund og Tørvikbygd er stengt.

— Det er gått et ras like ved Vangdalstunnelen, ifølge Tveit.

Raset ble meldt klokken halv fem.

Veien ble også stengt ved Tokagjel etter flere ras søndag ettermiddag. Ved 19.15-tiden var den ennå ikke åpnet.

Mye nedbør

Årsaken til alle problemene var kombinasjon av en del nedbør, og ikke minst mildvær langt oppe i fjellene.

— Når det er så mye snø i fjellet, blir det mye snøsmelting. Dessuten er alle bekkefar fylt opp av snø og is, og bakken er frosset. Da blir det store problemer med flom og ras, sier vakthavende meteorolog Ivar Hjellestad ved Vervarslinga på Vestlandet.

Bergen hadde 7,6 grader midt på dagen i går. Men selv på Mjølfjell, 700 meter over havet, var det 4 plussgrader. Mest nedbør ble registrert på Kvamsøy i Hardanger, med 64 millimeter på ett døgn. Bergen hadde relativt tørt i forhold, med sine 25 millimeter.

Snøgrensen kryper igjen nedover fjellet, og det blir tørrere til uken. Både Meteorologisk institutt og Storm varsler bedring i været og kaldere temperaturer i dagene fremover.

— Nå roer ting seg. Det blir mindre nedbør, og frysepunktet beveger seg lenger ned. Da slipper vi all snøsmeltingen i fjellet. Nå gjenstår bare å få unna vannmassene, sier Hjellestad.