Dette forklarte tre kvinner i Bergen tingrett i går i saken mot en mann som er tiltalt for gjentatte voldtekter av fire kvinner i perioden våren 2001 til januar 2004. Han er også tiltalt for kjøp og salg av 750 gram heroin.

En 33-åring som var sammen med ham i nesten to år beskriver et av overgrepene slik:

— Da jeg sovnet var jeg veldig ruset. Jeg våknet av at han tok på meg. Jeg sa klart at jeg ikke ville ha sex, men han gjennomførte samleie likevel. Han var unormalt hardhendt. Jeg var på ingen måte i stand til å motsette meg det som skjedde.

De to andre fortalte omtrent identiske historier.

— Jeg var blitt voldtatt tidligere. Da jeg våknet av at tiltalte forgrep seg på meg, ble alt rippet opp igjen. Jeg har hatt veldig mange tunge stunder etter dette, sa en 28-åring.

Hun husker ikke flere overgrep. Hun er imidlertid overbevist om at de har skjedd, fordi hun flere ganger har våknet naken hos ham og kjent i underlivet at noen må ha hatt sex med henne.

Gikk etter prostituerte

Kvinnene tegner et bilde av en mann som har gjort det til et mønster å knytte til seg heroinavhengige prostituerte. Målet har vært sex, og kontakter som kunne selge heroin for ham.

— Han ville ikke vise seg i narkomiljøet selv, sier en av kvinnene (34).

Først skal de ha møtt mannen på strøket. Han har hjulpet dem med tak over hodet og nærmest ubegrenset tilgang på stoff. Etter en stund har han gjort det klart at han forventet sex som betaling for stoffet.

Alle kvinnene har hatt frivillig sex med ham flere ganger for å gjøre opp for seg. Før 63-åringen skal ha voldtatt dem, følte de at dette livet var bedre enn å gå på strøket.

— Når en heroinist sliter med å få tak i stoff, og kommer til et sted der det er fri tilgang på heroin, er det som å komme i himmelen, sier 28-åringen.

Samtlige innrømmer at de har tenkt kynisk når de har møtt tiltalte. Ingen av dem har følt noe for ham. De var bare ute etter stoff, og eventuelt penger.

En av dem forlovet seg faktisk med ham for å kunne selge forlovelsesringene.

— Men prisen for sikker tilgang på stoff har vært veldig høy å betale, sier hun i dag.

Enormt heroinforbruk

Alle forteller at de økte heroinforbruket sitt enormt i den perioden de hang sammen med tiltalte, fordi han alltid hadde stoff.

— Det lå på et speil, og vi kunne bare forsyne oss, sier 34-åringen.

Et naturlig spørsmål er hvorfor ingen av kvinnene brøt med 63-åringen etter overgrepene.

— Jeg tenkte at jeg måtte komme meg vekk, men jeg visste ikke hvordan jeg skulle klare meg alene når jeg var blitt avhengig av så store doser, sier en av dem.

— Jeg følte meg fanget, sier en annen.

Hun forlot ham høsten 2002, men hadde sex med ham flere ganger etter dette.

— Han sa at jeg skyldte ham 20-30.000 kroner og at jeg måtte gjøre opp for meg i samleier. Han regnet 400 kroner per samleie.