Natt til torsdag i forrige uke ble to menn i 20-årene reddet av tilfeldig forbipasserende da de kjempet for livet i Vågen. Frank Berntsen hoppet i det kalde vannet og fikk sammen med tre kolleger dratt de to unge mennene på land.

I morges falt en eldre mann i sjøen omtrent samme sted. Han klamret seg til et av bildekkene langs kaien, men klarte ikke å komme seg opp på egen hånd. Helge Hellevik og en annen forbipasserende var på vei til jobb, og fikk ham opp.

– Trenger flere stiger

– Det var ikke lett for to voksne mennesker å få den karen opp. Det bør komme noen stiger der, det er ikke noe mer å snakke om. Det må handles straks, før det går galt. Du får ikke et menneske opp der alene hvis det er lavvann, sier Hellevik.

Også Frank Berntsen etterlyser flere og bedre sikkerhetstiltak ved kaien. Først nå ser han trappen opp av vannet, omtrent 20 meter unna der de unge mennene lå i vannet.

– Jeg visste ikke at den var der engang. Det kunne for eksempel vært lys på stigen, eller en farge som synes bedre i mørket. Men vi hadde uansett ingen sjanse til å flytte dem. Guttene var fanget i en livsfarlig situasjon, forteller Berntsen, som også synes redningsutstyret som er på land kunne vært mer synlig.

Foreslo tiltak for ett år siden

Distriktssekretær Bjørn Amundsen i Redningsselskapet i Bergen tok dette opp med Bergen havn for over ett år siden.

– Jeg gikk en tur langs Vågen med en kollega og registrerte stigene, og vi var enige om at de er vanskelige å se, forteller Amundsen.

Han la merke til at havnevesenet hadde malt fortøyningspålene i en sterk og synlig gulfarge, og foreslo at noe lignende kunne gjøres med stigene. For eksempel med en fluoriserende farge, som vil være synlig også i mørket.

– De tok imot synspunktene og syntes det hørtes fornuftig ut, sier Amundsen.

– Hva synes du om at ingenting har skjedd på ett år?

– Det får bli havnevesenets hodepine hvis de mener stigene er gode nok som de er.

– Synes du de er det?

– Nei, de er tydeligvis ikke det når folk ikke ser dem.

Skal henge opp reflekser

Bergen havn har nå besluttet å henge opp reflekser på stigene som er plassert langs kaien.

– Da blir de like synlige som om vi maler dem i en slik farge, sier havnedirektør Gunvald Isaksen.

– Hvorfor har det tatt et år å få på plass refleksene?

– Nei, det kan du si. At det har tatt lang tid er kanskje kritikkverdig, sier Isaksen.

Bjørn Amundsen i Redningsselskapet er ikke beroliget.

– Reflekser ser du bare når de lyses på, og de som faller i sjøen pleier ikke å ha på seg en lommelykt, kommenterer han.

Vil vurdere sikkerheten

Også leder i Norges livredningsselskaps krets i Bergen, Kjellaug Magnesen, synes det bør være flere stiger rundt Vågen.

– Det er snakk om å redde liv. Vågen sine kanter er høye, spesielt når det er fjære. Skal du redde en person, må det jo være mulig å komme seg opp av vannet, sier Magnesen.

Hun mener at stigene må markeres slik at folk ser dem, og foreslår å bruke lys på en estetisk måte, slik at de pynter opp området i tillegg til å sikre det.

Havnesjefen lover å se nærmere på problematikken.

– Om det er for få av dem eller ikke, kan man diskutere. Det blir aldri nok hvis du faller i sjøen en vinterdag, men vi kan ikke bare sette ut leidere heller. Båtene skal jo legge til kaiene, og det skal også være fendere mellom kaien og skutesiden. Men vi skal se på det på nytt, og vurdere om vi bør plassere ut flere leidere, sier Isaksen.

– Synes du Vågen er sikker nok i dag?

– Om den er sikker nok er vanskelig å si. Sikkerheten er de siste årene ivaretatt med disse leiderne langs kaien og redningsbøyene på land, sier Isaksen.

Hva synes du? Si din mening!

REDDET TO: Frank Berntsen hoppet i Vågen og fikk sammen med tre kollegaer dratt to unge menn på land forrige torsdag. I mørket la han ikke merke til trappene som er plassert enkelte steder langs kaien.