Pistolen som 34-åringen skjøt med, er en konkurransepistol som er svært lett i avtrekket. I henhold til reglementet i landets pistolklubber, er det ikke tillatt under noen omstendigheter å legge våpenet fra seg usikret. Det innebærer at pistolen skal peke i sikker retning, sluttstykket skal være trukket tilbake, og magasinet fjernet.

— Dersom våpenet er behandlet korrekt, skal vådeskudd være en teknisk umulighet. Men hvis den er ladd, kan pistolen gå av dersom du mister den i bakken, sier leder i Bergen pistolklubb, Thorleif Lyng, til Bergens Tidende.

Kun tillatt på skytebane

Kulene som brukes i en pistol med kaliber 22 millimeter, er små, men livsfarlige. De har også stor rekkevidde, ifølge Lyng opp mot 1.000 meter. 34-åringen har selv forklart at han ville teste ammunisjonen på våpenet ved å skyte utover fjorden under Nordhordlandsbrua. Også dette er stikk i strid med hva som er tillatt.

— Skyting skal kun skje på en godkjent skytebane. Hvis det skal gjøres unntak, må vedkommende varsle politiet og sette opp røde flagg som advarsel, forteller Lyng.

Stort skyttermiljø

Bergen pistolklubb har over 600 medlemmer. Alle må gjennom et fire timer langt sikkerhetskurs før de får lov til å ta i et våpen. Deretter følger et skytekurs på elleve uker, med individuell oppfølging.

— På disse kursene terper vi på sikkerhet og riktige holdninger til våpenet. Skyttermiljøet tar det veldig seriøst, og jeg kan ikke huske at vi har hatt noen liknende tilfeller i vår klubb noen gang, sier Lyng.

SKUTT: Babyen lå i denne barnevognen da skuddet falt, opplyser politiet til bt.no.
Foto: Jan M. Lillebø