Med pistasjeis i munnvikene plasker Torkil (1 ½) fornøyd i baljen i hagen hjemme på Kolltveit. Storesøsknene inntar desserten på terrassen, mens mor og far, Irene og William Lindberg, styrer i hagen.

Den lyseblå sommerkjolen til Irene (36) strutter. Det er bare fire dager til termin – og gutten hele familien venter på blir nummer åtte i rekken! Lykkelige omstendigheter til tross; Irene er bekymret for det som vil møte henne på Kvinneklinikken. Derfor har hun skrevet brev til øverste ledd, nemlig helseminister Bjarne Håkon Hanssen. Hun innleder slik:

«Jeg gleder meg veldig til vår nye lille prins skal få se dagens lys! Likevel er det et stort skår i gleden, som jeg aldri før har kjent på: Jeg gruer meg til dagene rett etter fødselen, på Kvinneklinikken».

«Uverdig tilbud»

For å spare syv millioner kroner har KK kuttet 22 årsverk. Barselloftet på Haukeland Hotell er saga blott, og fedrene må nå forholde seg til en visittid på tre timer. Med unntak av spesielle forhold, er det slutt på familierommene.

Les også:

Sparekniven rammer fødende

Pappa må bu heime

Støtter fedrenes kamp

  • — Helseministeren vingeklippet

Irene gir helseministeren en innføring i hvordan sparekniven har rammet barselkvinnene. «Dette har resultert i uverdige forhold for en veldig verdifull, men sårbar del av pasientene», skriver den erfarne moren. Hun har snakket med svigerinnen og flere venninner som nylig har født.

– De merket tydelig nedskjæringene og følte ikke at de fikk den oppfølgingen de trengte. Jordmødrer jeg har forhørt meg med, sier også at de ikke lenger har tid til å ta seg av kvinnene slik de ønsker.

Behov for trygghet

Slik skisserer Irene det som venter henne etter fødselen:

«Jeg får to timer sammen med mannen min, før han må gå. Da blir jeg flyttet til et to- eller tremannsrom sammen med mitt nyfødte barn. Her får jeg beskjed om å klare meg selv. Hvordan tror du en slik natt vil bli! Med babyer som ikke vil roe seg, og bleier som må skiftes. Dette er mødre som sårt hadde trengt ro og hvile»

– Jeg vet at jeg vil være fysisk og psykisk nedkjørt etter fødselen. Selv om jeg får nummer åtte, har jeg alltid trengt hjelp. Det er et nytt barn som oppfører seg annerledes, og man har behov for å spørre mye for å føle seg trygg. Men nå føler man seg bare som en belastning, sier Irene.

Hun og mannen skryter av hjelpen de har fått tidligere på Haukeland.

– Vi har opplevd at tilbudet er blitt gradvis bedre og bedre, før det forverret seg nå, sier William.

Irene utdyper.

– Før fikk man ro, samtidig som det var nok pleiere å spørre. Jeg kunne få avlastning om natten og våknet uthvilt.

Ekteparet mener KK sparer på helt gal plass når de fjernet familierommene.

– Vi hadde gledet oss til å dele disse dyrebare første dagene, men far er fullstendig sidesatt slik det er nå.

**Les også:

Tre timer til far**

— Handle nå

Budskapet til helseministeren er klart.

– Han må ta vare på barselkvinnene slik at de føler seg trygge når de reiser hjem. I dag er det mange som ikke får den hjelpen de trenger. Disse mødrene vil streve i lengre tid hjemme, både praktisk og psykisk, advarer moren.

I brevet ber hun helseministeren handle «straks og omgående».

– Hva bør han gjøre?

– Han må gå til ledelsen på Haukeland og sørge for at de bruker pengene riktig. Flere må ansettes og tilbudet der far kan delta, må komme tilbake.

**Helse Bergen:

– Vi bruker pengene riktig**

Irene har foreløpig ikke fått svar på brevet hun sendte tidligere denne uken.

— Jeg forventer svar. Hvis ikke ringer jeg han, for dette er så viktig. Jeg håper enda flere engasjerer seg, oppfordrer Irene.

Pressekontakten i Helse- omsorgsdepartementet sier til bt.no at de ikke har sett brevet, og at de derfor ikke har anledning til å kommentere det.

Hva mener du om tilbudet på Kvinneklinikken? Si din mening.

Rune Berentsen