Det er i dagens Dagbladet at kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell (SV) går ut med påstanden om at det skorter på politisk vilje for å nå full barnehagedekning i Høyre-styrte kommuner.

Blir ikke full dekning

Solhjell la i dag frem status for barnehagedekningen i Norge ved utgangen av 2007, og konklusjonen er at det fremdeles er et stykke igjen til alle barn har plass. Totalt mangler 3916 barn plass i barnehage.

Kunnskapsministeren trekker frem at 77 prosent av disse bor i kommuner som har vært styrt av Høyre siden minst 2003.

— Vi har hatt en nasjonal barnehagedugnad i fem år, og mange kommuner, deriblant flere storbyer som Trondheim og Tromsø, har klart å skaffe alle barn en plass. Men disse Høyre-kommunene har ikke gjort jobben godt nok. Jeg er overbevist om at de ville ha klart det hvis den politiske viljen hadde vært til stede, sier Solhjell til Dagbladet.

Mæland provosert

Påstanden om manglende politisk vilje provoserer byrådsleder Monica Mæland (H).

— Hvis han er interesset i faktaopplysninger må han gjerne komme til Bergen og besøke oss. Fakta er at hans partikolleger her har stemt imot flere hundre av barnehageplassene vi har fått gjennom. Det er med andre ord hans kolleger som besitter den politiske motviljen og ikke Høyre, sier Mæland til bt.no.

Hun synes det er trist at kunnskapsministeren velger å trekke frem Bergen som en av årsakene til at Norge ikke har full barnehagedekning ved utgangen av året.

- Skulle ønske han heller var glad

— Dette er kjempetrist. Det er helt uverdig av en statsråd å gå ut mot en masse dyktige mennesker i privat og offentlig sektor som har gjort en kjempejobb for barnehagedekningen i Bergen. Jeg skulle ønske han heller var glad for at jobben er gjort, sier hun.

Når året er omme er det uansett et faktum at det ikke er full barnehagedekning i Bergen når året er omme. Mæland lover imidlertid at alle som søkte barnehageplass i Bergen innen mars i år, skal ha plass innen april 2008.

— Jeg har sagt det før at når vi starter 100 meter bak alle andre kommer en senere i mål. Når vi fikk makten i 2003 var det et helt elendig plangrunnlag fra det avtroppende byrådet, sier hun.

- Kristin må fremdeles gå

At Solhjell velger å trekke frem Høyre som en av årsakene til at barnehagedekningen ikke er nådd, mener hun bare er et forsøk på å ta fokus vekk fra hans eget parti.

— Det er SV som har brutt et løfte og nå forsøker de å vri seg unna. Solhjells utspill kan kun sees på som et forsøk på å tåkelegge de brutte løftene, sier hun.

Det var SV-leder Kristin Halvorsen som i 2005 lovet full barnehagedekning for alle som søkte barnehageplass innenfor hovedopptaket i 2007 i løpet av året. Hvis ikke skulle «vi være kvitt henne». Det mener Mæland Halvorsen må stå for.

— Jeg mener hun må gå, sier Mæland.

Amundsen, Paul S.