Selv om novemeber og desember er høysesong for lyn og torden på Vestlandet, mener meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Gunnar Innvik, at det er uvanlig at det lyner og tordner så mange dager på rad.

— Det har vært en veldig langvarig lavtrykksaktivitet i nordatlanteren forteller Innvik.

Kald luft transporteres mot sørspissen av Grønland, og transporteres mot vestlandskysten. Når den kalde luften har forflyttet seg over relativt varmt hav og til veskysten av Norge, er bygeskyene fullt utviklet.

Og da blir det fort torden.

— Lavtrykksaktiviteten har vært ganske stabil. Det er blitt mange dager på rad nå. Ofte varer det en dag, og så forflytter det seg, og så tar det et par dager før det kommer en ny tordensituasjon, sier meteorolog Gunnar Innvik.

Flere strømbrudd enn normalt

Også BKK har merket den høye lynaktiviteten de siste dagene.

— Det har vært en god del strømbrudd de siste dagene, spesielt langs kysten i distriktene, sier Anne Mette Tuvin, kommunikasjonsrådgiver i BKK.

Det er særlig Gulen, Masfjorden, Samnanger, Osterøy og delvis Sotra som har vært berørt av strømbruddene.

— Det har ikke vært så mye i sentrumsnære strøk, sier Tuvin.

Ifølge Tuvin har 7000-8000 kunder vært påvirket av strømbrudd de siste dagene.

— Dette er mer enn normalt, og skyldes lynaktiviteten og mye vind og uvær, sier hun.

Det dårlige været har også ført til vanskeligere fremkommelighet og noe lenger rettetid enn normalt.

— Vi har jobbet på spreng hele tiden, så de fleste har ikke måttet vente altfor lenge på å få igjen strømmen.

Svært høy lynaktivitet i 2014

Generelt har lynaktiviteten i 2014 vært svært høy, skriver Sintef på sine nettsider. I perioden januar til og med oktober ble det registrert tilsammen 2.71 millioner lyn i Nord-Europa.

Frem til 23. november i år registrerte Statnett nærmere 550 000 lyn over Norge. Det er fem ganger flere enn normalt i løpet av et helt år, ifølge Sintef sine nettsider. Lynregistreringen er et samarbeid mellom Statnett og Sintef.

Ifølge Sintef sin tjeneste «lyn i går», ble det registrert til sammen 6586 lynnedslag i Norge, Sverige, Finland, Estland, Latvia og Danmark i perioden 12. desember til 16 desember. De fleste registrerte nedslagene er i Norge, Sverige og Danmark.

Full oversikt over antal lynnedslag pr. dag, finner du i faktaboksen til høyre på siden.

INTENS: Dette bildet ble tatt i sommer.
Arnim Berhorst