• Så mange hendelser på kort tid kan jeg ikke huske å ha opplevd før, sier fungerende losoldermann Kristian Larsen etter nok en skipsulykke langs vestlandskysten.

Losene og trafikkstasjonene har opplevd uvanlig mange dramatiske situasjoner den siste drøye måneden.

Fra "Rocknes" til "Dallington"

— Det har hopet seg voldsomt opp i det siste, ja. Jeg kan ikke huske en så travel uke som denne, og generelt har det vært mange hendelser den siste tiden, medgir fungerende losoldermann for Vestlandet, Kristian Larsen.

Det startet med "Rocknes"-forliset i Vatlestraumen 19. januar, der 18 mennesker omkom og losen Vermund Halhjem såvidt berget livet. Tirsdag denne uken mistet oljetankeren "Kuban" motorkraften og drev rundt i Stadthavet. Tankeren klarte seg uten assistanse, men en stor beredskapsaksjon ble satt i gang i tilfelle noe skulle gå galt.

Onsdag kveld gikk alarmen på nytt, denne gang fordi det britiske lasteskipet "Dallington" gikk på grunn ved Byrknesøy i Gulen. Grunnstøtingen skjedde etter at "Dallington" fikk motorhavari og drev inn i fjæresteinene.

I tillegg fikk flere ferger og hurtigbåter store problemer i uværet onsdag. 25. januar grunnstøtte lasteskipet "Fritind" ved Fitjar. Den polske kapteinen har forklart at han var på toalettet da båten gikk på grunn. Ved disse hendelsene var losvesenet ikke involvert.

- Tilfeldig

— At båter får motorstans, vil skje innimellom. I forhold til antallet seilinger er det svært sjelden, og at vi har hatt tre-fire denne uken skyldes rene tilfeldigheter. Slik er det gjerne, i lange perioder skjer ingenting, så kommer alt på en gang, sier Larsen.

Antall losoppdrag langs vestlandskysten økte med ti prosent i fjor i forhold til 2002. I årene før opplevde man nedgang.

— Antall oppdrag henger nøye sammen med de økonomiske konjunkturene. Siden 1995 regner vi med en økning på fem prosent på landsbasis. I tillegg er det en tendens til at skipene blir stadig større, uten at dette skaper spesielle problemer, sier Larsen.

Kystverket fornøyd

Beredskapsdirektør Tor Christian Sletner i Kystverket mener de siste dagers hendelser har vist at beredskapen er god.

— Både ved "Kuban" og "Dallington" fungerte samarbeidet mellom oss, redningstjenesten og sjøfartsmyndighetene godt, mener Sletner. Han tror ikke det skjer flere dramatiske situasjoner langs kysten enn tidligere.

— Slike hendelser har alltid skjedd og kommer til å skje i fremtiden. Nettopp derfor er det viktig at beredskapen er på topp, slik at konsekvensene blir minst mulig.

FEM EVAKUERT: Lasteskipet Dallington grunnstøtte i Gulen i går. Fem av besetningen ble evakuert.
RUNE NIELSEN
I DRIFT: Tankskipet "Kuban" kom i drift ved Stad onsdag. ARKIVFOTO: JO-EIRIK VEE
18 OMKOM: "Rocknes" kantret i Vatlestraumen mandag 19. januar.
Knut Strand
PÅ DO: Lasteskipet "Fritind" kjørte rett i fjæresteinene i Fitjar 25. januar. Kapteinen har forklart at han var på toalettet.
LENA VERMEDAL