Nå er de siktet for grovt bedrageri.

Den utviklingshemmede mannen har bodd i bygården i Sandviken sammen med foreldrene hele livet. Da de døde for to år siden, arvet han eiendommen.

Leieinntektene fra gården ville ha sikret hans økonomiske fremtid. Nå står han i stedet igjen uten bygården, med lav inntekt og han har ikke penger til å betale et krav på 100.000 kroner i arveavgift som han fikk tidligere i uken.

429.000 for femti kvadrat

De 31 og 38 år gamle mennene som nå er siktet for grovt bedrageri hadde tidligere utført arbeider på bygården i Sandviken. Slik kom de i kontakt med 48-åringen og ble kjent med hans situasjon.

I februar i fjor inviterte de to mennene 48-åringen til deres kontor. Der la de en kontrakt på bordet foran ham.

I den tro at det var en intensjonsavtale om oppussing og utleie av noen leiligheter, skrev eieren under. Ifølge hans advokat forsto han ikke at han samtidig solgte den store eiendommen.

I kjøpekontrakten står det at kjøperne skal betale 48-åringen seks millioner kroner for eiendommen. I tillegg får han beholde leiligheten etter foreldrene. Denne var verdsatt til tre millioner kroner og består av to sammenslåtte leiligheter.

Som en del av avtalen skulle de seks millionene brukes til å slette gårdens pantegjeld.

Dermed fikk ikke den utviklingshemmede mannen utbetalt en krone etter salget. Alt han har igjen er leiligheten etter foreldrene.

De siktede derimot, sikret seg de 14 andre leilighetene med en gjennomsnittsstørrelse på femti kvadratmeter for 429.000 kroner stykket.

— Ønsket ikke å selge

Advokat Knut Johan Onarheim er styreformann i den vernede bedriften hvor 48-åringen jobber.

— Min klient trodde han skrev under på noe helt annet. Han hadde absolutt ikke noe ønske om å selge gården, sier Onarheim.

Han mener klienten er blitt utnyttet i en vanskelig situasjon.

— Han hadde ikke kontroll og oversikt over økonomien i bygården. Dette kjente kjøperne til, og de har åpenbart utnyttet hans begrensninger og lurt fra ham eiendommen, sier Onarheim.

Da foreldrene døde ble det en tøff tid for sønnen. Advokat Brit Hørgård Tilseth hjalp 48-åringen med arveoppgjøret. Også til henne har han fortalt at han ikke hadde skrevet under på noe han oppfattet som salg av bygården.

— Min klient uttrykte tvert imot et klart ønske om å beholde eiendommen og ikke selge den videre. Han ville ta vare på verdiene etter foreldrene, sier Tilseth.

- Innså at han ble lurt

I kjøpekontrakten står det at kjøperne først skal overta bygården 1. januar 2009.

Til tross for dette solgte de to siktede bygget videre til JOA Eiendom AS allerede 24. juli i fjor for 18,5 millioner. Tre ganger så mye som de betalte 48-åringen fem måneder tidligere.

— Lenge kviet min klient seg for å anmelde saken fordi han kjente en av de siktede fra gammelt av. Men etter hvert innså han at han hadde blitt lurt, sier Onarheim.

Politiadvokat Steinar Andersen bekrefter at mennene som kjøpte bygården er avhørt av politiet og siktet for grovt bedrageri. Politiet vil trolig avgjøre hvorvidt det blir tatt ut tiltale i mai.

Tidligere i år ble bygården solgt videre for tredje gang på halvannet år. Nordnes Eiendom kjøpte gården for 22 millioner kroner.

48-åringen sitter igjen med leiligheten etter foreldrene, en årlig inntekt på 200.000 kroner og en regning på 100.000 kroner i arveavgift som han ikke har penger til å betale.

ATTRAKTIV BELIGGENHET: For denne bygården i Jens Rolfsens gate 8 i Sandviken betalte de bedragerisiktede seks millioner kroner til den funksjonshemmede mannen. I tillegg fikk han beholde leiligheten etter foreldrene. Fem måneder senere ble bygården solgt videre for 18,5 millioner.