Brannfolkene i Lærdal skal ha slitt med å få en vannpumpe til å virke i startfasen av brannen. Søndag fortalte Ingebrigt Wangensteen Gjerde (71) om hva han observerte da Lærdal-brannen var helt i startfasen.

— Brannvesenet var raskt på plass med en stor tankbil med flere tusen liter vann. Men av en eller annen grunn fikk de ikke startet vannpumpen. Hvem vet hvordan utfallet ville blitt hvis den hadde fungert, spurte Wangensteen Gjerde.

- Hørt om tankbil-trøbbel

Daglig leder ved brannvesenets 110-sentral i Florø, Terje Brandsøy, sier han har hørt om problemer med en tankbil.

AVHØR: - Vi spekulerer ikke i det foreløpig. Det har vi ikke noe behov for. Det svarer regionlensmann Åge Løseth på spørsmål om utstyrsproblemer kan ha hatt betydning for utviklingen av Lærdal-brannen. ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN

— Jeg vet det ble sagt at de hadde problemer med en tankbil. Men jeg vet ikke når og hvor, sier Brandsøy.Brannsjefen i Årdal og Lærdal, Gaute Johnsgaard, bekrefter at de «slet med utstyret».

— I en situasjon som dette, blir maskineriet utsatt for store krefter. Vi slet med utstyret, men jeg kan ikke se at det gjorde noe utslag. Det var en ekstrem situasjon, sier Johnsgaard.

Overfor VG går han spesifikt inn på vannpumpen:

— Det var en teknisk svikt som gjorde at den ikke virket en liten stund. Det var enten batteriet eller strømmen som ikke fungerte, sier han til avisen.

Lensmann: - Spekulerer ikke

Mandag ettermiddag skrøt regionlensmann Åge Løseth av innsatsen under Lærdal-brannen.

— Vi har fått kritikk tidligere for ikke å ha vært raske nok til å trykke på den store knappen. Mitt inntrykk er at vi har gjort det denne gangen, sa Løseth i forbindelse med at Kripos kom til Lærdal for å bistå lokalt politi.

Eventuelle problemer med utstyr under slukkingen, vil han mandag kveld ikke si noe om.

— Jeg har ingen kommentar til det. Du får høre med brannvesenet, sier Løseth.

— Vi skal avhøre innsatspersonellet som var første i ilden der inne. Utover det har jeg ikke lyst til å kommentere.

- Kan utstyrsproblemer ha hatt noe å si for utviklingen av brannen?

— Vi spekulerer ikke i det foreløpig. Det har vi ikke noe behov for, sier Løseth.