TORSTEIN STANGENES

For fire år siden ble Silja Ekeland Bjørkly nominert til femteplass på Hordaland Høyres stortingsliste. Da var hun 24 år og Unge Høyres kandidat.

Ved valget i 2001 fikk Høyre inn fire representanter fra fylket. Etter at Erna Solberg ble statsråd i begynnelsen av perioden, har Silja Ekeland Bjørkly møtt fast på Stortinget.

I løpet av perioden har hun giftet seg og fått barn. Det er under tre uker siden hun kom tilbake fra fødselspermisjon.

— Da hørte jeg at Unge Høyre har drevet en kampanje for å sverte meg. De sier at jeg ikke har gjort jobben min og ikke stiller opp i komiteen, sier hun til BT.

Kampanjen har hun hørt om av flere Høyre-medlemmer, særlig i Bergen.

— De har ringt meg og sagt at usannhetene har begynt å etablere seg som sannheter. Jeg synes det er veldig trist at det er sentrale personer i Unge Høyre som står bak dette, etter hva jeg har hørt, sier hun, og legger til at hun tror det bare dreier seg om tre-fire stykker i Unge Høyre.

- Skitne triks

Etter det BT får høre, skal sentrale personer i Hordaland Unge Høyre ha argumentert med at hun har vært usynlig i mediene. De skal også ha kommet med usakligheter om svangerskapspermisjonen og sagt at hun ikke har vært til stede på Stortinget så ofte som hun burde.

— Det er greit, hvis man mener det, men det er ikke greit å spre slikt hvis man gjør det for å skaffe plass til egen kandidat, sier et Høyre-medlem til BT.

Årets ungdomskandidat til Unge Høyre er Harald V. Hove, tidligere fylkesleder i Unge Høyre.

— Er det han som står bak?

— Det vet jeg ikke, men det er jo hans støttespillere, sier Ekeland Bjørkly.

— Ville det ikke ha vært naturlig at du som 28-åring skulle være ungdomskandidaten?

— Nei. Det er ikke tradisjon for at man har samme ungdomskandidat flere ganger på rad. Det er greit jeg ikke er ungdomskandidat, men det er ikke greit at de bruker skitne triks for å fremme sin egen kandidat, sier hun.

Ble forbigått

Selv om hun fikk høre om dette nylig, sier dem hun har snakket med at dette har pågått i lang tid.

23. september kunngjorde nominasjonskomiteen i Hordaland Høyre sitt forslag til stortingsliste etter første høringsrunde blant lokallagene. Der var hun degradert fra femte- til syvendeplass, til tross for at tidligere listetopp Oddvard Nilsen ikke tar gjenvalg.

— Jeg hadde håpet at komiteen ville renominere dem som satt på Stortinget i dag. Det har Høyre tradisjon for å gjøre, med mindre man er misfornøyd med dem. Det har nominasjonskomiteens leder sagt at komiteen ikke er, men at det er distriktshensyn som avgjør.

I stedet for Ekeland Bjørkly fra Bergen har komiteen foreslått Eli Årdal Berland fra Fjell på fjerdeplass og Harald V. Hove fra Bergen på femteplass. Ekeland Bjørkly forstår derfor ikke distriktsargumentet.

- Bittert

— Har du mistanke om at komiteen er påvirket av kampanjen?

— Ja, jeg har inntrykk av at den type argumentasjon kan ha nådd frem til komiteen også.

— Hvordan oppleves det at du kan miste stortingsplassen etter fire år på grunn av dette?

— Det er litt bittert, jeg synes det.

— Tror du denne kampanjen henger sammen med at du har fått barn?

— Det håper jeg ikke. Jeg vet det er noen som har sagt det er uklokt av meg å få barn i min første periode, men det tror jeg ikke er mange, sier hun.

Hordaland Høyre har nominasjonsmøte 6. november.

BAKVASKELSER: Stortingsrepresentant Silja Ekeland Bjørkly mener Hordaland Unge Høyre driver svertekampanje mot henne for å fremme sin nye ungdomskandidat.<br/>Foto: HÅVARD BJELLAND