• Rene galskapen, sier svenske Filip Ainouz (25) etter å ha sett seg selv på film.

Filip Ainouz har ikke sovet stort i natt etter dramaet i går, da han måtte hentes ned fra en fjellhylle i Høyanger.

— Jeg tenkte om og om igjen på hvor ille det kunne ha gått. Det er helt utrolig at jeg overlevde, sier Ainouz til bt.no i dag.

Det var i 12-tiden søndag at 25-åringen bestemte seg for å gå en kort fjelltur ovenfor Søreide ved Sognefjorden i Høyanger kommune. Det er knapt en måned siden Ainouz flyttet til Norge, og dette var hans første møte med norske fjell.

På vei ned fra toppen kom Ainouz bort fra stien.

— Jeg begynte å gå i den retningen jeg trodde var riktig, og håpet på en finne en sti. Men det ble brattere og brattere, og etter hvert utviklet det seg til å bli rene fjellklatringen, forteller han.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Talibanjakten — Skremmende

Først i dag, etter å ha sett videoen tatt av redningsmannskapet som hentet ham ned, skjønner Ainouz hvor bratt det virkelig var.

— Det er skremmende å se på bildene, sier han.

Etter å ha klatret rundt på samme sted i nær en time, kom Ainouz seg verken opp eller ned. Da ringte han etter nødhjelp.

— Jeg forsøkte å slappe av så godt jeg kunne mens jeg ventet på hjelp, men det var vanskelig. Jeg var redd.

Det var til slutt arbeidskollegene i Østerbø maskin som klarte å lokalisere svensken ved hjelp av kikkert. Da redningsmannskapene kom til stedet lå Filip Ainouz på en liten fjellhylle og tviholdt i gresset, 60 meter over bakken.

— Det er utrolig hvor sterk man blir i en slik situasjon. Jeg løftet meg selv med bare en arm, forteller 25-åringen.

Redningshelikopteret fra Florø fikk mannen trygt ned igjen på bakken i 18.30-tiden i går.

Tatt skrekken

I dag har 25-åringen tenkt mye på hvordan han kunne havne i denne situasjonen.

— Jeg tøyde grensene, og burde ha stoppet før. Det var rene galskapen, sier han.

Ainouz har fått en ny respekt for de norske fjellene.

— Jeg har nok tatt litt skrekken. Det blir ikke ny fjelltur på en stund. Jeg har vel lært at man skal det rolig i fjellet, og ikke gå alene når man ikke har erfaring.

Skrapet opp armene

Bortsett fra skrubbsår etter å ha klamret seg fast i gress og røtter, kom Ainouz uskadet fra det hele. Da han kom tilbake på jobb i dag, måtte han tåle litt mobbing fra kollegene.

— I Sverige har vi ordtaket «ned kommer man alltid», så jeg tenkte ikke så mye da jeg gikk oppover, sier Ainouz spøkefullt.

Nyheten har spredt seg helt til hjemlandet, og i morges fikk han telefon fra sin mor hjemme i Nybro i Sverige.

— Jeg har opplevd mer spenning i Norge så langt enn jeg har gjort hele mitt liv i Sverige. Så jeg får vel ta det litt rolig fremover, sier svensken.