Torsdag fortalte filippinske Aihbelle Lou Abella i BT om hvordan hun ble mottatt da hun kom for å jobbe som au pair hos en familie i Bergen. Abella skal ha jobbet 60 timer i uken, noe som ga en timebetaling på 12 kroner.

Da en østeuropeisk kvinne og hennes mann så oppslaget, kjente de seg straks igjen.

En telefon til au pairen i nabohuset bekreftet at det var snakk om samme familie. Abella kom til familien noen måneder etter at den østeuropeiske kvinnen sluttet.

— Brukt som hushjelp

— Hun ble utnyttet, og brukt som en ren hushjelp, sier advokat Odd Drevland, som har bistått den østeuropeiske kvinnen.

— Min kone måtte rydde, vaske huset, vaske klær og lage middag, i tillegg til å ta seg av barna, sier kvinnens ektemann.

Kvinnen selv har nettopp fått barn, og orker ikke å snakke med Bergens Tidende. Hun vil imidlertid gjerne vise frem kontraktene fra arbeidsforholdet, for å vise at hennes situasjon var lik Abellas.

Ved hjelp av et au pair-byrå signerte kvinnen og vertsfamilien en ansettelseskontrakt etter standardreglene for au pair-arbeid.

Au pairer skal aldri jobbe mer enn 30 timer i uken, heller ikke mot ekstra betaling.

Virkeligheten ble en helt annen, ifølge kvinnen.

— Hun jobbet omkring dobbelt så mye. Langt utover det kontrakten forutsatte, sier Drevland.

Jobbet overtid

Et dokument som ble laget da kvinnen sluttet hos familien, viser at hun jobbet overtid blant annet mens hun var med familien på ferie, og mens moren i huset var utenlands. Ekstratimene ble verdsatt til 50 kroner per time.

Papiret er undertegnet av begge vertsforeldrene, i tillegg til au pairen.

Ekstratimene som er omhandlet i dette dokumentet, skulle være betaling for en flybillett familien hadde betalt for au pairen. Da hun sluttet, mente vertene at hun skyldte dem penger. Selv mener hun at hun jobbet langt mer overtid enn det som er omhandlet i dokumentet.

— Det var et merkverdig regnestykke, sier Drevland, som rådet kvinnen til å ikke betale.

Han ble kontaktet av ekteparet etter at kvinnen hadde avsluttet arbeidsforholdet. Hun opplevde forholdet til vertsfamilien som svært vanskelig, og tok i likhet med Aihbelle Lou Abella først kontakt med politiet, som henviste videre til advokat.

— Hun var mest opptatt av å få avklart dette og få ro. Men jeg mener at hun kunne og burde ha gått videre med dette, sier Drevland.

-Vil se på saken

Daglig leder Anne Marie Platou i Aurora Norway bekrefter at det har vært en uoverensstemmelse mellom au pairen og familien.

— Vi forsøkte å finne en løsning, men lyktes ikke. En må likevel være klar over at det i alle slike situasjoner er to sider av saken, sier Platou.

Politiet vil ikke kommentere om de allerede har gjort noe i forhold til henvendelsene fra de to au pairene.

— Men hvis dette gjelder flere personer, må vi se på det, og eventuelt sende en melding til UDI om saken, sier politiførstebetjent Berit Pedersen ved utlendingsseksjonen i Hordaland politidistrikt.

Faksimile: BT 16. november

BISTO: Advokat Odd Drevland ble kontaktet da den østeuropeiske kvinnen ville avslutte arbeidsforholdet. Han mener hun egentlig kunne ha krevd lønn for overtiden hun skal ha jobbet. - Men hun var mest opptatt av å få dette avklart og få ro, sier Drevland.
Silje Katrine Robinson