• Utenkelig at «Berserk» har forlist, sa Jarle Andhøy da han natt til mandag kom til New Zealand sammen med Samuel Massie fra Bergen.

Skipper Jarle Andhøy (33) og Samuel Massie (18) landet i Christchurch etter en syv timer lang flytur med et amerikansk militært transportfly fra Antarktis.

— Turen har gått veldig greit, alt har vært veldig enkelt for oss, sier de to, ifølge Aftenposten.no.

Det har fortsatt ikke hel gått opp for meg hva som har skjedd Samuel Massie

Takknemlige De uttrykker stor takknemlighet overfor de newzealandske redningsmannskapene, ikke minst med tanke på jordskjelvkatastrofen som rammet Christchurch nesten samtidig med Berserks nødsignal.

Andhøy og Massie var på isen i ferd med å gjennomføre ekspedisjonens mål, å kjøre til Sydpolen på firehjulinger, ATV, da noe skjedde med «Berserk» og de tre som var om bord der.

Tidlig tirsdag morgen for snart en uke siden ble seilbåtens nødpeilesender utløst og siden har ingen sett «Berserk» eller de tre savnede.

Det eneste letemannskapene har funnet av betydning, er en tom redningsflåte.

— Ikke gått opp for meg - Jeg lever, svarer Massie på spørsmål om hvordan han har det.

Han har kun såvidt har fått snakket med sin mor etter at han kom til sivilisasjonen.

— Det har fortsatt ikke helt gått opp for meg hva som har skjedd, sier han.

Ved å benytte firehjuls motorsykler (ATV'er) for å komme seg til Sydpolen ønsket Berserk-guttene å hedre Amundsen og Scotts minne i anledning 100-års jubileet for deres polferder.

— Det er nå 2011, og mens det i 1911 var en enorm bragd å komme seg til Sydpolen, er det i dag relativt enkelt, sier Andhøy.

- Utenkelig Selv om de to som i natt norsk tid kom seg til Christchurch er både bekymret og lei seg øyner de fortsatt håp.

— Det som har skjedd nå er veldig overraskende og stikk i strid med all logikk, sier kaptein Andhøy.

Båten befant seg på det Andhøy mener er det tryggest tenkelige stedet i Antarktis, helt inne ved kysten. «Antarktis’ svar på Middagsbukta» kaller han det. Han mener det er utenkelig at båten kan ha forlist i såpass trygge farvann.

— Dette er ikke Sørishavet. Et mannskap med den erfaring de tre ombord hadde burde ha klart seg selv i hardt uvær og 8 meter høye bølger mener han, og øyner fortsatt håp for at båt og mannskap er der ute.

Han går ikke med på at vær eller isforhold kan ha forårsaket et eventuelt forlis, men tør ikke spekulere i nøyaktig hva som kan ha hendt.

- Gutta på tur

«Berserk» er ikke forsikret og har ingen store sponsorer i ryggen.

— Vi er gutta på tur, sier Andhøy og trekker på skuldrene.

— Vi er vant til å leve fra hånd til munn.

«Berserk»-kapteinen understreker samtidig at båten var i sjømannsmessig og sikkerhetsmessig topp stand.

De to har foreløpig ikke fått lest så mange av artiklene som har stått på trykk i norske og New Zealandske medier, men måper over en del av overskriftene de har sett så langt.

At båten har hatt ballastproblemer avviser Andhøy som sprøyt.

— At vi var overlastet er helt feil, sier «Berserk»-kapteinen.

— All den tunge lasten hadde vi med oss på isen, så båten var perfekt balansert.

På spørsmål rundt uttalelsene fra det norske Polarinstituttet om Berserks manglende tillatelse for å reise lenger enn 60 grader syd, svarer Andhøy at «Berserk» seilte med «invitasjon fra Norge

Kraftig kritikk Denne kom i form av til en uhøytidlig samtale han hadde med den norske statsministeren på et NRK-program i fjor, der Jens Stoltenberg oppfordret ham til å reise til Antarktis.

Dette regner Andhøy som en viktig invitasjon, men formelle tillatelser medgir han at «Berserk» ikke har hatt.

«Berserk»-ekspedisjonen har gjennom media også fått kraftig kritikk for tidspunktet de valgte å reise på.

— Vi har fått høre at alt er umulig hele tiden . Men Scott gjorde dette for hundre år siden, og endte sine dager i slutten av mars. Vi for vår del er her nå og det er fortsatt bare februar, sier Andhøy.

Han mener det seilingsmessig er optimalt å reise på denne tiden, da det er høysommer og mindre is.