Saken er allerede endelig avgjort i rettssystemet.

— Crifo har opptrådt useriøst, uetisk og kritikkverdig i denne saken, sier Drægebø.

Han er spesielt bekymret for offeret i saken, en 30 år gammel kvinne.

— Crifos engasjement er med på å hindre den rehabiliteringen hun har krav på. Kvinnen var i ferd med å reise seg etter år med mishandling og en lang, tung periode da saken gikk gjennom rettsapparatet. Nå har alt rast sammen igjen. Hun er redd for at hun aldri skal få fred, sier Drægebø, som representerte kvinnen som bistandsadvokat i retten.

Den tidligere samboeren hennes er dømt både i Bergen tingrett og Gulating lagmannsrett for å ha mishandlet henne i lengre tid. 37-åringen prøvde også å få saken opp for Høyesterett, men den ble avvist 24. juli i år.

- Siste mulighet

Dermed er det klart at han må sone ett år i fengsel, og betale kvinnen 40.000 kroner i erstatning.

Hans aller siste mulighet er å få Gjenopptakelseskommisjonen til å akseptere ny behandling av saken.

— Jeg har fått beskjed av mannens forsvarer, Egil Jordan, at motivet for å engasjere Crifo er et forsøk på å få saken gjenopptatt, sier Drægebø.

Advokaten understreker at han ikke er motstander av at privatetterforskere bidrar til å unngå justismord.

— Men da må det være snakk om nye momenter i saken eller saksbehandlingsfeil. For denne mannen har alt handlet om å vise at kvinnen har liten troverdighet. Han har drevet en svertekampanje, og det er denne prosessen han nå fortsetter ved hjelp av Crifo. Det er useriøst, sier Drægebø.

Det står eksplisitt i dommene at både tingretten og lagmannsretten finner kvinnes forklaring troverdig.

— Dommene var enstemmige og veldig klare på dette punktet. I tillegg er den siste avgjørelsen helt fersk. Da synes jeg det er uetisk og sterkt kritikkverdig at Crifo jobber videre med nettopp dette på den dømtes mandat, sier Drægebø.

Fikk vite det av en fetter

Kvinnen ble kjent med Crifos engasjement i saken gjennom en fetter. Han ble oppringt av etterforsker Atle Fagerbakke i Crifo i oktober i år. Ifølge fetteren presenterte Fagerbakke seg som tidligere politietterforsker gjennom mange år.

Han ba om et møte med fetteren på Vestkanten kjøpesenter for å snakke om kusinen. Fetteren takket nei, men ble oppringt flere ganger av Crifo. Til slutt lot han være å svare telefonen på det aktuelle nummeret.

— De seiler under falskt flagg. Politiet har høy status og troverdighet blant folk. Det er uheldig at pensjonerte etterforskere fremhever sin tidligere yrkeserfaring så sterkt i sin nye rolle. Noen vil kanskje føle at de må svare, tror advokaten.

- Uheldig dobbeltrolle

— Er det vanlig at dømte kontakter privatetterforsker i denne type saker?

— Jeg er redd for at dette er i ferd med å bli mer vanlig, og jeg er bekymret dersom det blir slik at avsagte dommer ikke blir respektert. I denne saken viser Crifo null tillit til rettens avgjørelse, sier Drægebø.

Kvinnen og hennes familie har også reagert på at Fagerbakke er oppført som daglig leder for Antifatiga, en organisasjon som skal ivareta voldsoffer.

— Dette er en dobbeltsidighet som virker provoserende på familien. Det fremstår som en uheldig dobbeltrolle, sier Drægebø.

Mannens forsvarer Egil Jordan ønsker ikke å kommentere saken.

— Jeg har formidlet kontakt mellom min klient og Crifo. Det er alt. Derfor vil jeg ikke si noe om dette, sier Jordan.

BT har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med den tidligere samboeren, uten å lykkes.

REAGERER: Crifo har opptrådt useriøst, uetisk og kritikkverdig i denne saken, sier advokat Einar Drægebø, som representerte kvinnen som bistandsadvokat i retten.
Sævig, Rune