Det sier jusprofessor Jusprofessor Jan Fridtjof Bernt ved UiB til Bergens Tidende.

Aftenposten skrev i går om Os-ordfører Terje Søviknes sin to år gamle bilavtale med Reco Vest AS i Fyllingsdalen. I oktober-november 1999, like etter at Terje Søviknes ble ordfører i Os, gikk han for å kjøpe bil. Da fikk han en avtale om å få en rabatt tilsvarende kostnaden ved gassanlegget på bilen: 25.000 kroner.

— Ikke ulovlig

Siden har han kjørt rundt med et stort reklameskilt for dette bilmerket på siden av bilen. I tillegg ble bilen profilert under et NRK-program med Alex Rosen i forrige uke. Der sa Søviknes svært positive ting om bilen sin.

— Det er ingen juridiske regler som tyder på at Terje Søviknes har gjort noe ulovlig. Det finnes ingen forbud mot å utnytte sin markedsverdi på en slik måte. Men hvis han får til behandling en sak om for eksempel bilavtaler for kommunen, kommer habilitetsregler inn i bildet. Da har han gjort seg selv inhabil, sier Bernt.

- Flaggskip

— Søviknes sier at «Dette er en privat deal mellom meg og forhandleren. Den har ingen sammenheng med min rolle som ordfører.» Er det så enkelt?

— Rent juridisk er det ikke noe problem. Men vurderer man det ut fra etiske eller andre kriterier, så kan det jo gi helt andre vurderinger. Spørsmålet er jo hva man synes er passende. Men det er en politisk/etisk debatt.

— Hva synes du?

— Jeg og mange med meg vil nok synes at det er upassende at kommunens fremste folkevalgte representant tar imot en slik avtale, og på den måten opptrer som flaggskip for en privat bedrift. Den fremste folkevalgte profilerer seg selv som et produkt. Det synes ikke jeg er passende for en ordfører.