— Det at folk skal kjøre bil til disse kjøpesentrene er unødvendig i seg selv, sier Hilde Kalleklev, pressekontakt for Norges Naturvernforbunds fylkeslag i Hordaland.

— Slik byen er planlagt og bygget ut er det ris til egen bak. Man har et sentrum med kollektivtrafikk som man kan benytte. Skal man legge sentre andre steder må man lage et tilstrekkelig kollektivtilbud, også. Det har man ikke gjort med Lagunen, hvor man bare utvider og utvider. Men slike problemer kan man aldri bygge seg ut av. Man er nødt til å tenke annerledes.

— Nå skal det bygges ny vei for å dempe trafikkproblemene.

— Det er klart det kan avhjelpe en stund, men så fylles det bare opp igjen, sier Kalleklev. Fra et miljøperspektiv er det også et poeng at trafikkproblemene utløses av julehandelen, som i seg selv fører til et ekstra press på naturressursene.

— Jeg vil ikke være noen moralist som sier at man ikke skal unne seg noe ekstra eller ikke gi gaver til jul. Men det er klart det blir en ekstra miljøbelastning, og man kan tenke litt annerledes. Det ser vi jo også, at det blir mer vanlig å gi kinobilletter, teaterbilletter og andre typer miljøvennlige gaver.